Руската армия се отказва от смартфоните

Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с навигация и фотокамери, пише "Комерсант".

Според източници на вестника в генералния щаб на руските въоръжени сили министерството на отбраната смята да ограничи използването на модерни клетъчни средства за свръзка в централния си апарат, органите за управление и във войските. Вместо смартфони всички военни се препоръчва да използват най-прости мобилни апарати без камери и възможност за геолокация, които обаче могат да изпращат есемеси и имат вградено фенерче.

Така военното ръководство е решило да се бори с изтичането на информация, включително към медиите. Новите мерки може да влязат в сила още на 1 март, посочва изданието. Въпросът е бил анализиран съвместно с руските служби за охрана на държавната тайна. Ресорният началник на управление в Генщаба разрешил военните да използват само 11 прости модела телефони на 4 фирми производителки - "Нокиа", "Тексет", "Алкател" и "Самсунг".

"Комерсант" припомня "многото проблеми" на руското военно министерство заради информационни течове през последните години. По време на "операцията за присъединяване на Крим към Русия" през 2014 г. примерно участниците правели снимки за спомен в бивши обекти на украинските въоръжени сили. После фотосите обаче "прониквали в интернет и били използвани на Запад за твърдения, че е имало "руска агресия". Други кадри, снимани от "руски граждани" в сепаратистки Донбас "по време на битки с редовната армия", служели като основание за обвинения към руското министерство на отбраната, че се намесва в конфликта.

Наскоро в социалните мрежи бяха разпространени снимки от руската авиобаза Хмеймим в Сирия след атака на бунтовници. Военнослужещ бе заснел нанесени на бойната техника сериозни повреди, припомня всекидневникът. По негови данни руските военни разчитат освен това отказът от смартфони да изключи изтичането на секретни документи в медиите.

/"Дарик"/

Коментари

Задължително поле