Руската рулетка на заведенията

Премиерът Бойко Борисов съобщи новината, че заведенията ще отворят на 1 март от Исперих, където се срещна с директора на тамошната болница д-р Абдуллах Заргар. Заедно с Борисов в Разградско бяха министрите на здравеопазването и финансите - проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

Кого ще уцели бойният патрон

От месеци насам здравните власти и представителите на няколкото сдружения и асоциация на заведения, като че ли играят на руска рулетка. Досега си разменяха само обещания за отваряне и затваряне на ресторанти и нощни барове, музикални поздрави от площада и обвинения в лобизъм. Играта обаче премина в следваща фаза, след като първите няколко куршума на обещания и заплахи се оказаха халосни. Бизнесът обеща награда за всеки, който снима здравния министър Костадин Ангелов или шефа на НОЩ Венцислав Мутафчийски да посещават в разрез на приетите правила заведение.

Според представителите на бизнеса това редовно се случва и по този начин като сладко отмъщение проваляли празнуването на Св. Валентин на властимащите, които им забраняват да работят легално. Браншът не уточнява дали информацията им е за неспазване на вечерния час в хотелски ресторант или посещения на нелегално работещи заведения. На първо време обявената награда бе 1000 лева, но с волни пожертвования се увеличи до 2700 лв. в брой, 1160 лв. под формата на ваучери за заведения, както и два ваучера за уикенд пакет за 2-ма с включени закуски.

Първоначално руската рулетка е „безопасен трик“, с който в руската царска армия впечатлявали зрителите. Бързо обаче се превръща в смъртоносна психологическа игра и често се използва като синоним за поемане на ненужен риск. Дали „закачането“ от страна на Сдружението на заведенията с властите ще им донесе възхищението от страна на тълпата за тяхната смелост или ще се натъкнат на боен патрон, с който ще „убият“ шансовете си да заработят нормално, тепърва ще разберем. Засега последната дума е на премиера Бойко Борисов, който обеща заведенията да отворят на 1 март. Но пропусна да обещае, че няма да ги затвори отново скоро след това.

Коментари

Задължително поле