Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Мария Бутина, обвинена в САЩ, че е действала като руски таен агент , се призна за виновна в заговор срещу американските интереси и сключи сделка с федералните прокурори, предаде БНР.

Повдигнатите обвинения срещу нея могат да ѝ донесат максимална присъда от пет години затвор, но прокуратурата препоръчва тя да бъде осъдена на шест месеца.

Прокурорите твърдят, че Бутина (30 г.) и нейният руски покровител Александър Торшин са използвали контактите си в Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, за да установят връзки с американските консерватори.

Делото на Бутина е част от по-мащабна кампания на министерството на правосъдието относно чуждестранните агенти, особено тези, обвинени за връзки с Русия.

Като част от сделката Бутина се призна за виновна по обвинение в конспирация, както и за действия като нерегистриран чуждестранен агент. Тя се е съгласила да сътрудничи на следователите.

Работата на Бутина е била ръководена пряко от Торшин, бивш дългогодишен член на руския парламент, който доскоро е бил служител в руската централна банка. В момента е един от хората, които са подложени на американски санкции заради връзките си с руския президент Владимир Путин.

Прокурорите твърдят, че Бутина е била в контакт с руските разузнавателни служби и че ФБР има снимки от вечерята ѝ с дипломат, заподозрян като руски разузнавателен агент.

Пред съда тя пледира виновна като заяви, че го прави по собствена воля и не е била подложена на натиск, заплаха или принуда.

Прокурорите твърдят, че е „много вероятно“ тя да бъде депортирана от САЩ след произнасянето на присъдата.

 

 

Коментари

Задължително поле