Рускиня отново атакува рекорда на Стефка

Мария Ласицкене отново опита да атакува световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 см, който е недостижим от 1987 г. Рускинята постави летвата на 210 см на турнира в Острава (Чехия), но на три пъти не успя да преодолее тази височина. Все пак атлетката постигна най-добър резултат в света за сезона, като прелетя 2,06 м от втория опит. А с това изравни и най-доброто си постижение в кариерата.

Силите на съперничките й в Чехия стигнаха само до 1,98 м, а за Мария бяха достатъчни 2 метра за победата, но оттам нататък тя реши да се състезаваше сама със себе си. Силите й стигнаха до 2,06 м. Втора завърши Карина Таранда (Беларус) със 1,98 м, а трета Никол Макдермот (Австралия) – 1,96 м.

Ласицкене е двукратна световна и европейска шампионка, а на международната сцена е с неутрален статут, заради наказанието на Руската лекоатлетическа федерация.

Същеременно Русия изпрати 305 заявления на нейни атлети за получаване на неутрален статут от ИААФ. До този момент Международната централа е дала разрешение на 81 от тях.

Същеременно Ивет Лалова постигна две победи в рамките на 24 часа по време на Суперкупата на Турция. След като се наложи на 100 м (11,49 сек) за ЕНКА, малко по-късно тя триумфира и на 200 м с 23,62 сек в Бурса.

Следващият старт за българката ще е Диамантената лига в САЩ, който този път няма да е в Юджийн, а в Станфорд, на 30 юни.

Коментари

Задължително поле