Руските власти издирват двама души за атентата в Санкт Петербург

Двама души са издирвани във връзка с терористичния акт в Санкт Петербург – този, който е заложил задействалото се самоделно устройство във влака на метрото и вторият, който е оставил второто такова устройство на метростанция „Площадь восстания“. Това заяви източник от правоохранителните органи, цитиран от Интерфакс.

По непотвърдени засега данни взривното устройство, което уби 14 души, по последна информация, и рани глизо 50, е било оставено във вагона в чанта. Сайтът "Фонтанка" дори публикува снимка на заподозрения атентатор. Според медията той е влязъл в метростанция "Петроградская" 20 минути преди взрива.

2111334316

В руски медии се появи и видео със заподозрения.

Очевидец пък съобщил, че млад мъж е оставил чанта в поразения вагон, отворил междинната врата и преминал в съседния. Сред водещите версии са екстремизъм или националистическа връзка, съобщава руски медии.

Междувременно от Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщиха подробности за намереното и обезвредено второ взривно устройство. То е било пълно с поразяващи елементи, а мощността му е съставлявала един килограм тротилов еквивалент. Устройството е било маскирано като пожарогасител.

c57134bf-804e-436e-a6ab-d4bcb1be6ff7

Взривът в Санкт Петербург стана в един от вагоните на влак между станциите Сенний площад и Технологичен институт. Оцелели в поразения вагон разказват за силен шум при потегляне, експлозията е избила люк на пода, замирисало на изгоряло и превозното средство се изпълнило с дим.

Според очевидци, първите мигове след взрива хората около епицентъра си помагали един на друг и се готвели за най-лошото, спасителните екипи пристигнали след 5-7 минути и започнали евакуация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа