Руските служби разбиха група на "Ислямска държава", готвеща мащабни терористични атаки

Агенти на руската Федерална служба за сигурност са разбили "дълбоко законспирирана" група на "Ислямска държава", чиито участници са подготвяли терористични атаки с голям обществен отзвук.Това съобщи пресслужбата на руската контраразузнавателна агенция, цитирана от ТАСС.

Според съобщението задържаните в московския регион шест лица са планирали нападения с огнестрелни оръжия и самоделни взривни устройства в руската столица.

При извършените обиски са иззети автоматични огнестрелни оръжия, средства за комуникация с отчети за извършената подготовка, схеми за изработването на бомби, и парични суми.

"Спящата" терористична клетка е била ръководена от емисари в Сирия, произхождащи от държави в Централна Азия. Групата е била финансирана чрез целеви финансови преводи и чрез извършването на "тежки общонаказателни престъпления", съобщиха още от Федералната служба за сигурност.

ТАСС припомня, че през април са били арестувани четирима души от друга спяща клетка на "Ислямска държава", жители на сибирския град Новий Уренгой. Те също готвели терористични нападения в Московска област.

В тогавашната спецоперация били превантивно задържани и 20 радикално настроени жители на същия град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят