„Застреляният“ в Киев руски журналист се появи жив

Убийството му било постановка, за да се осуети покушение на Москва

Извини се на жена си за преживения ад

Руският журналист и отявлен критик на Кремъл Аркадий Бабченко, за когото бе съобщено, че е застрелян пред дома си в Киев, се появи късно вчера следобяд, жив и здрав, на пресконференция.

Тя бе свикана от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и бе предавана на живо по телевизията. На нея бе съобщено, че мнимото убийство на Бабченко (41 г.) е било постановка, за да се предотврати готвено срещу журналиста реално покушение. То било организирано от руските спецслужби, посочи шефът на ССУ Василий Грицак.

“Поръчителите са обещали на изпълнителя – гражданин на Украйна и бивш участник в операциите в Донбас, 30 000 долара, като 15 000 от тях му били дадени авансово. Посредникът е получил 10 000 долара”, разказа Грицак. И допълни, че организаторът на убийството е бил задържан в Киев три часа преди пресконференцията, но не съобщи повече подробности за него.

Бабченко пък разказа, че операцията е била подготвяна в продължение на два месеца, като самият той бил посветен в плана преди месец. Той поднесе специални извинения на съпругата си за “целия ад, който й се наложило да преживее”, която изглежда не е знаела, че всичко е постановка.

Пръвоначалните съобщения за случилото се с Бабченко гласяха, че във вторник вечерта той е бил гръмнат с няколко куршума в гърба пред входа на блока си в Киев, където съпругата му го намерила кървящ, а после той починал в линейка на път за болница.

Малко след новината за убийството украинският премиер Володимир Гройсман обвини Москва, че стои зад ликвидирането на журналиста, което тя отрече.

Бабченко, който е служил в двете войни в Чечня, бе критичен към политиката на Кремъл в Сирия и Източна Украйна.

През декември 2016 г. в свой пост във фейсбук за падането в Черно море на руския Ту-154 с прочутия военен хор “Александров” на борда той нареча Русия “агресор”. Твърди, че след това започнал да получава заплахи за живота и напуснал родината си. Първо се заселил в Прага, а после се преместил в Киев, където работи в тв ATR.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа