Руски дипломат шпионирал в България (обзор)

Срещал се с българин с достъп до тайни на НАТО и ЕС

Дейността му е засечена през септември 2018 г.

Руски дипломат е шпионирал в България, съобщиха от прокуратурата. Дейността му е засечена от ДАНС през септември 2018 г.

Установено е било, че в продължение на близо година гражданинът на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал редовни конспиративни срещи с българи, включително и с наш ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас - първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. От прокуратурата обясняват, че съобразно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу него е спряно.

Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил на 25 октомври външния министър Екатерина Захариева за разследването, започнало по случая. Министерството е получило и допълнителна информация от ДАНС. В петък в сградата на МВнР е проведена среща с руския посланик, на която са били обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този.

От българска страна е отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня в понеделник. По информация на Външно въпросният дипломат вече е напуснал територията на България.

Според сайта на руското посолство в София там има девет души на позицията първи секретар. От посолството съобщиха, че се въздържат от коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право