Руски хакери се маскирали като ирански

Ирански хакери станали жертви на руски колеги, които използвали мрежите и похватите им, за да шпионират редица страни.

Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Сред мишените са били и правителства

Руски хакери са хакнали иранска хакерска група и са я използвали за шпиониране на редица страни, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британски и американски разузнавателни агенции.

Иранската група с кодово име OilRig била пробита от базираната в Русия група Turla, която я използвала, за да прикрие операциите си срещу други мишени.

Turla, за която властите в Естония и Чехия твърдят, че работи за руската Федерална служба за сигурност, използвала ирански инструменти и компютърна инфраструктура. Така извършила атаки срещу най-малко 35 държави през последните 18 месеца, повечето в Близкия изток. В поне 20 от тях хакерските нападения били успешни, като целта им била да крадат тайни и документи от мишените, сред които били и правителства.

Разследването на британския Национален център за киберсигурност започнала през 2017 г. след пробив на британска академична институция, след което била разкрита двойната игра. Мишените трябвало да си мислят, че са атакувани от базирана в Иран група, докато истинският виновник бил в Русия.

Няма доказателства иранците да са били замесени или да са знаели, че руснаците използват техен достъп и методи, или че това е било направено, за да създаде напрежение между определени държави.

Коментари

Задължително поле