На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Руското зацикляне върху обидата не е ефективно Тръмп настрои света според бизнесморала

Формулата „Всеки за себе си“

В Русия се утвърдиха определен тип представи за света и външната политика. Тяхна отправна точка станаха събития с тридесетгодишна давност, свързани с промените в Европа и Евразия. В центъра му са отношенията между Русия и Запада и, на първо място, САЩ. Лайтмотивът на Москва е как самонадеяната политика на Америка унищожи шансовете за нов световен ред след края на Студената война. За противодействие се постави нова цел: Световният ред да се върне към справедливата и равноправна норма. Въпросът е дали това виждане е целесъобразно и ефективно.

Тръмп внесе в международните отношения утилитарен, търговски подход. Задачата е ясна. Да стане света по-изгоден за САЩ. Него не го интересуват религии, ценности, глобална архитектура и даже бойни действия, като средства за прокарване на интереси. „Конят“ на Тръмп са търговските войни. Подходът е двустранен. Тръмп не го интересува какво е било преди него. Всичко предишно, той нарича „неизгодна сделка“, която трябва да бъде анулирана и забравена. Това е предизвиква възмущение в целия свят.

Руската критика към Америка би трябвало да намери отклик. Общите оценки на Москва споделят мнозина. Но те не станаха ръководство за съвместни действия. Водещите страни в света, каквото и да си мислеха за Тръмп, приеха новия модел на отношения, той вкара всички във формулата „всеки за себе си“ и пренастрои международната политика според „бизнес морала“. Сантиментите, позоваващи се на миналото, вече не работят. Многополюсният свят е настроен към прокарване на собствения интерес, а не към идейно-ценностно партньорство. Да се оплакваш в този свят от несправедливост и неравноправие, е странно. Ако можеш да си вземеш своето, вземи го, ако не можеш, не се обиждай, а търси други начини. Руската зацикленост, че обидата не може да бъде преглътната, е удивителна. Неприятно е да чуеш след реч на наш представител от азиатска страна, че „Русия е изостанала“. Тъжно.

Със съкращения от „Гласове“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дачков, мурзилка еб@на. Масква загуби студената война, и трябва да лапа чурки. Победителя взима всичко. Ревеш защото те сърби гъzъ за руски долари.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.