Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Руското зацикляне върху обидата не е ефективно Тръмп настрои света според бизнесморала

Формулата „Всеки за себе си“

В Русия се утвърдиха определен тип представи за света и външната политика. Тяхна отправна точка станаха събития с тридесетгодишна давност, свързани с промените в Европа и Евразия. В центъра му са отношенията между Русия и Запада и, на първо място, САЩ. Лайтмотивът на Москва е как самонадеяната политика на Америка унищожи шансовете за нов световен ред след края на Студената война. За противодействие се постави нова цел: Световният ред да се върне към справедливата и равноправна норма. Въпросът е дали това виждане е целесъобразно и ефективно.

Тръмп внесе в международните отношения утилитарен, търговски подход. Задачата е ясна. Да стане света по-изгоден за САЩ. Него не го интересуват религии, ценности, глобална архитектура и даже бойни действия, като средства за прокарване на интереси. „Конят“ на Тръмп са търговските войни. Подходът е двустранен. Тръмп не го интересува какво е било преди него. Всичко предишно, той нарича „неизгодна сделка“, която трябва да бъде анулирана и забравена. Това е предизвиква възмущение в целия свят.

Руската критика към Америка би трябвало да намери отклик. Общите оценки на Москва споделят мнозина. Но те не станаха ръководство за съвместни действия. Водещите страни в света, каквото и да си мислеха за Тръмп, приеха новия модел на отношения, той вкара всички във формулата „всеки за себе си“ и пренастрои международната политика според „бизнес морала“. Сантиментите, позоваващи се на миналото, вече не работят. Многополюсният свят е настроен към прокарване на собствения интерес, а не към идейно-ценностно партньорство. Да се оплакваш в този свят от несправедливост и неравноправие, е странно. Ако можеш да си вземеш своето, вземи го, ако не можеш, не се обиждай, а търси други начини. Руската зацикленост, че обидата не може да бъде преглътната, е удивителна. Неприятно е да чуеш след реч на наш представител от азиатска страна, че „Русия е изостанала“. Тъжно.

Със съкращения от „Гласове“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дачков, мурзилка еб@на. Масква загуби студената война, и трябва да лапа чурки. Победителя взима всичко. Ревеш защото те сърби гъzъ за руски долари.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.