Руското представителство в ОЗХО получи отговорите на Великобритания на въпросите по случая „Скрипал“

Постоянното представителство на Русия при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е получило от Великобритания отговорите на въпросите, които зададе във връзка със случая „Скрипал“, съобщиха пред ТАСС от самата мисия.

„Вчера вечерта постоянното представителство получи отговорите от британската страна чрез Техническия секретариат на ОЗХО, - отбеляза събеседникът на агенцията. – В момента ние изучаваме получените материали“. Руското представителство не е пожелало да коментира съдържанието на самите отговори.

ТАСС припомня, че на 13 април Русия предаде на Великобритания списък с въпроси за отравянето в Солсбъри, съгласно девети член от Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Отговорите на тях трябваше да бъдат получени до 23 април включително. Както заяви по-рано постоянният представител на Великобритания при ОЗХО Питър Уилсън, отговорите са изпратени не само на руската страна, но и на всички страно-членки на организацията.

На 4 март 66-годишният Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания и неговата 33-годишна дъщеря в Скрипал бяха подложени в Солсбъри, както твърди британската страна, на въздействието на нервно-паралитично вещество. Според заявленията на Лондон, веществото е разработено в Русия и на тези основания, без да се дават други доказателства, той обвини Москва, че е участвала в инцидента. Руската страна отрича това категорично.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа