Руско издание: София отново иска "Южен поток" - Радев звънна на Путин

"София отново иска "Южен поток": президентът на България позвъни на Путин" - под това заглавие руското аналитично бизнес издание Еxpert.ru съобщи за телефонния разговор между държавните глави на България и Русия, проведен в понеделник вечерта, по време на който Румен Радев е поканил Владимир Путин да гостува у нас следващата година за честванията на 3 март.

Цитирайки прессъобщението на Кремъл медията акцентира върху постигнатото съгласие за "по-нататъшно развитие на двустранните отношения в различни сфери, включително енергетиката".

"В началото на юни редица европейски медии съобщиха, че се водят тайни преговори между Москва, Будапеща и Белград за възобновяване на строителството на газопровода "Южен поток", отбелязва руското издание, припомняйки изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто пред австрийския вестник Der Standard, според което OMV и "Газпром" обсъждат възможностите за рестарт на проекта. "Основният печеливш при този вариант би била австрийската OMV, но и самата Австрия, която би се превърнала в най-големия газов хъб в Европа", пише Еxpert.ru.

От своя страна "Газпром" съобщи, че води преговори с България за развитие на газопреносната система на страната. "Съществуват много направления за доставки на газ по втората нишка на "Турски поток", отбеляза в началото на юни зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев. "Вариантите за разпределение на газ по втората нишка на "Турски поток" са разнообразни - към Италия, на север... С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газотранспортната система на България", каза Медведев. Припомняйки, историята по спирането на проекта, той коментира: "Въпреки да казват, че в една река не бива да се влиза два пъти, може да опитаме друг ръкав".

Коментари

Задължително поле