Какво си говориха Радев и Путин

За какво си говорили президентите на Българи и Русия в 20-минутния си телефонен разговор снощи? Интерпретациите в руските медии са различни, но всички се позовават на прессъобщенията от двете президентски администрации - българската и руската.

По инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между Владимир Путин и президента на Република България Румен Радев, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Още снощи от "Дондуков" 2 информираха, че държавният глава на страната ни е поканил руския си колега да посети България за честванията на 3 март през 2018 г.

По време на разговора между двамата е бил потвърден взаимният интерес от развитието на руско-българското сътрудничество в различни области, включително в енергетиката.

"Обсъдени са въпроси по подготовката на съвместни мероприятия, свързани с важните в двустранен контекст годишнини: 25-тата годишнина от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество (4 август 2017) и на 140-тата годишнина от Освобождението на България от османско иго (3 март 2018).

Съгласувано е продължаването на контактите на различни нива", се казва в съобщението на Кремъл.

Най-големите руски медии отразиха новината, цитирайки информацията, разпространена от пресслужбата на българския държавен глава късно снощи. ТАСС публикува информацията почти дословно, извеждайки в акцент поканата към Владимир Путин. В него се отбелязва, че президентът на Руската федереция е благодарил за поканата и я е приел, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена. Путин също така е благодарил на президента Радев за приноса му за развитието на двустранните отношения.

"Преди време Радев обяви намерението си да покани на честванията Путин, но идеята му предизвика недоволство сред редица политици в страната, които се изказват остро срещу Русия", отбелязва РИА Новости, допълвайки, че сред тях е и президентът Росен Плевнелиев. "Въпреки това, тогава Радев подчерта, че няма намерение да прави компромис с историята заради "манията на група депутати", посочва агенцията.

"По-рано президентът на България Румен Радев заяви, че е готов да подкрепи отмяната на санкциите срещу Русия, но не може сам да инициира подобен процес", припомня Metronews.ru. "С удоволствие бих подкрепил всякакви действия по отмяна на тези санкции, но трябва да е ясно, че президентът самостоятелно не може да инициира подобни действия", заяви Радев в интервю по БТВ.

Коментари

Задължително поле