Руско-китайското взаимодействие е един от ключовите фактори за поддържането на международната сигурност, заяви Лавров

Москва и Пекин взаимодействат активно в интерес на укрепването на международната сигурност и стабилност. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров преди да се срещне с китайския си колега Ван И, предава ТАСС.

"Като цяло руско-китайското взаимодействие е един от ключовите фактори за поддържането на международната сигурност и стабилност, за оформянето на многополюсното устройство на света", каза Лавров. Той отбеляза, че Китай е ключов партньор на Русия на световната сцена. "Държавите ни сътрудничат тясно на най-различни многостранни площадки, включително ООН, Г-20, ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), РИК (формата Русия-Индия-Китай), работим по съвместяването на интеграционните потенциали на ЕАИС (Евразийския икономически съюз) и "Един пояс, един път" с перспектива за формиране на голямо евразийско пространство", допълни той.

"Разширява се търговско-икономическото сътрудничество, инвестиционното сътрудничество, взаимодействието във високотехнологичните отрасли, в търговската сфера", добави руският министър. "Ценим и нашето военно, военнотехническо сътрудничество, взаимодействието по линия на правоохранителните органи, в това число в борбата с тероризма, наркотрафика и организираната престъпност", каза още Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят