Руснаци загинали при US удари в Сирия

Убитите може да са били наемници

Десетки руснаци са убити при въздушните удари на САЩ, извършени в нощта срещу 8 февруари в сирийската провинция Дейр аз Зур, съобщи Ройтерс, като се позова на познати на някои от жертвите.

След атаката водената от САЩ коалиция съобщи, че са ликвидирани около 100 бойци на паравоенна групировка, лоялна на президента Башар Асад, която предприела настъпление срещу съюзници на Вашингтон – кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС).

Същия ден руското министерство на отбраната обяви, че в района не е имало руски военни. Но фактът за гибелта на над 100 руснаци след “атаката на проправителствени сирийски сили” срещу щаб на СДС се потвърждава и от западни разузнавания, и от руски източници, предаде вчера “Нюз.ру”.

МО в Москва отново отхвърли информацията и посочи, че “местни опълченци” са действали в района без съгласуване с руското командване. Но според “Нюз.ру” телата на убитите руснаци вече са пристигнали в родината им.

Една от версиите за случилото се сочи, че загиналите не са част от редовната армия в Сирия, а били наемници от руската частна военна компания “Вагнер”, за която се смята, че е пращала бойци в Сирия и в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова да не се използват съобщения в медиите за първоизточник на информация за потенциални руски жертви в Сирия, а журналистите да се обръщат към отбранителното ведомство. “Оперираме с данни, които засягат военнослужещи от въоръжените сили на Русия, които вземат участие в операции в подкрепа на сирийската армия. Данни за други руснаци, които може да се намират в Сирия, нямаме”, подчерта Песков.

В същото време Дамаск предупреди Израел да очаква “изненади”, ако отново се опита да нападне Сирия, след свалянето израелски Ф-16 в събота (виж графиката).

MIDEAST: Israel’s clash with Iran and Syria

Коментари

Задължително поле