Руснаци крият татуировки с тиксо

Лекоатлетите на сборная са получили строга забрана на световното в Лондон да използват атрибути и цветове, с националните символики на страната си. На шампионата от 4 август ще стартират 19 състезатели, които ще излязат на арената под неутрален флаг. Толкова Международната федерация (ИААФ) допусна до първенството след гранзиодния допинг скандал, заради който руснаците не участваха и на олимпиадата Рио 2016.

Сега в Лондон пратениците на Русия трябва да останат абсолютно безлични и с нищо да не асоциират страната си. Забранено им е да носят екипировка, чанти, маратонки с цветовете на трибагреника, както и всякаква козметика, маникюр, ластици за коса, гривни. А татуировките ще трябва да бъдат прикрити с тиксо или с друг вид лепенка. На състезателите дори не се позволява да имат, като мелодия на телефона си, и руския химн.

Всичко това звучи ужасно, но изобщо не се изненадвам – коментира Сергей Шубенков, световен шампион на 110 метра с препятствия. – Тези действия напълно се вписват в логиката на ИААФ, която иска, ако може Русия изобщо да не присъства на лекоатлетическата сцена.“

И ако някой от сборная стигне до титлата, в негова чест ще звучи химнът на ИААФ. Руснаците очакват поне 6-7 медала.

Шубенков едва през юни получи разрешение да участва на световното. А през април ИААФ му разреши да се състезава на международни турнири. В началото на годината 80 руски лекоатлети подадоха молби до Международната федерация за реабилитация, но едва на 19 от тях забраната бе вдигната.

За сравнение на предишното световно през 2015-а Русия бе с 66 спортисти, а през 2013 г. с 118.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.