Руснаци продават имоти край морето

Новите собственици са от ЕС и Израел

Сериозно се увеличават продажбите на имоти край морето от собственици-руски граждани, отчитат агенциите от бранша в Русия. Дори е създадена специална компания, чийто основен бизнес е да намери купувачи на жилища, притежавани от руснаци. Обещанията са това да стане бързо и най-важното - от дистанция, без да се налага собствениците да летят до България и да губят пари и време.

Според данните на компанията, най-много български имоти са закупени от руски граждани в периода 2006-2012 г. Но от 2014 г., след като рублата се обезцени и политическата ситуация между Русия и Европейския съюз се влоши, интересът към тези имоти спада в пъти. Затова на собствениците на български имоти се обещава продажба на клиенти от ЕС и Израел, които не страдат от обезценяване на собствената си валута. Така може да се постигне сравнително изгодна за продаващия цена. Според компанията, в момента съотношението на руски купувачи на български имоти към купувачи от други чужденци е 1:15. От друга страна, пренасищането на българския пазар с имоти прави продажбата трудна, особено ако се държи на цена, близка до тази на придобиване.

Има собственици на български имоти, които 2-3 години безуспешно се опитват да продадат собствеността си, посочват от компанията, която е готова да намери купувачи на жилищата край морето. Процедурата за продажба на имот предвижда при появата на клиент да му се осигури достъп за оглед на продавания имот в България, без да се налага собственикът да идва от Русия. При сериозен интерес от купувача, от него се взима депозит и започва обработка на документите за продажбата. Компанията дава пример с реализирана продажба на малък апартамент с 1 спалня в Сарафово. Имотът е предлаган около 1 година на цена от 30 хил. евро, но без успех. След оценка, цената му е свалена на 25 хил. евро и след като е пуснат за реклама, е продаден за 10 дни. Рекордът на агенцията е продажба на имот в България, собственост на руски гражданин, само за 3 дни.

Коментари

Задължително поле