Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Ръководството на АБВ представи политически манифест за участие в изборите през 2019 г.

Ръководството на ПП АБВ представи политически манифест – платформата си за участие в изборите през 2019 година, изготвен в резултат на двумесечни дискусии и анализи. Пред медиите зам.-председателят на партията доц. Христо Михайлов. Той е на мнение, че освен изборите по регламент – за европейски депутати и местни избори, българите може да се изправят пред необходимостта да гласуват и за народни представители.

Доц. Михайлов посочи, че чрез манифеста на АБВ, партията предлага на гражданите нов социален договор. „Във фокуса на този документ стои човекът. Убедени сме, че сегашните управляваща партия и парламентарна опозиция са партии на статуквото, партии, които не могат да предложат на българския гражданин ново ниво и достоен живот“. Зам.-председателят на ПП АБВ е категоричен, че средствата, които се разпределят по пера, не дават търсения ефект, именно заради липсата на държавност и това е проблемът на първо място, по оценка на АБВ. “На второ място, това са значимите неотложни проблеми в икономиката и енергетиката. Проблеми, които трябва да бъдат решени по нов начин с високотехнологична икономика, с енергетика, която да гарантира сигурността на държавата и просперитета на икономиката на Р България. На следващо място като основен стълб стои проблемът с бедността, неравенствата и демографската катастрофа в страната. Следващ основен момент, който сме развили и разработили, това е новият модел на здравеопазване, на образование и на пето място стоят проблемите в контекста и на демографската катастрофа и икономиката, но сме откроили и отделили самостоятелен раздел за селското стопанство и за спасяване на българското село“.

В контекста на политическия манифест на АБВ зам.-председателят на партията Любомира Ганчева постави фокус върху демографската криза в България. Тя посочи, че смъртността у нас е с 60% по-висока от раждаемостта, което ни поставя на челна позиция в Европа в черната класация по отрицателен демографски показател. И това далеч не е единствената черна класация с участието на държавата ни, коментира Ганчева – най-голяма бедност, най-голяма разлика в неравенството и т.н. И затова документът, който разработихме описва лостовете за справяне с всички тежки проблеми, каза тя. „Този документ е една битка за България, защото държавата е доведена до пълен икономически разпад. Демографската криза може да се преодолее с работеща икономика. Ние сме единствената политическа партия, която водим битка за нова данъчна система. Новата данъчна система се изразява в това да се върне нормалността в данъчната система. Да не сме тази черна дупка в ЕС, в която плоският данък доказано само засилва бедността и неравенството. България е държавата на работещите бедни“, каза още Ганчева.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че в настоящия състав на Народното събрание статуквото не позволява намирането на този нов социален договор, който е нужен на българските граждани и примерите за провалена държавност са много. „Правителството взе едно унизително кадрово решение да изпрати Карина Караиванова, която по същество провали КФН и съсипа живота на 200 хил. български граждани, на престижно и високоплатено място в банка в Лондон. На тези 200 хил. българи, които се чувстват ограбени, им казваме, че човекът, който носи основната отговорност чрез некомпетентност, неспособност, бива повишен и пратен на много високо платена работа. Всички си мълчат в парламента. Единствените, които реагирахме в понеделник, бяхме ние от АБВ. Второ – глобата за „Булгартрансгаз“, която ще платят отново българските граждани. В парламента отново има пълно мълчание. И правителството трябваше да се пребори тази глоба да отпадне, защото е неоснователна“. Петков каза, че най-тежкият удар, нанасян на българската икономика и в случая, на енергетиката, е от последните дни. „Никой не взе никакви мерки и на 19 декември, след дълги преговори, председателството на Съвета и ЕП постигнаха предварително споразумение за директива и регламент за електроенергията. Пакетът за чиста енергия предполага през 2025 година да бъдат преустановени всички държавни помощи за ТЕЦ-овете, които работят на въглища. Големият провал на българското правителство, в сравнение с това на полското е, че първо ние не съумяхме дори да се преборим да бъде прието предложението на ЕК, защото ЕК предлага държавите, които са с нисък БВП, със слаба икономика, да бъдат изключение от това правило. Второ – ние сме силно зависими от електроенергията, която ни предлага „Марица-Изток 2“, каза още Петков и прогнозира, че през 2025 г. страната ни ще бъде в енергиен удар и криза. Той коментира, че това е пример за поредната катастрофа на министъра на външните работи и на правителството като цяло. „Министърът на външните работи отговаря за цялостния преговорен пакет в ЕС. За този провал трябва да се търси най-строга, жестока политическа отговорност. Всички евродепутати и на първо място тези, които са членове на Енергийна комисия, са виновни, Министерство на външните работи като координиращ фактор, Министерство на енергетиката и правителството като цяло“, каза още Румен Петков и добави, че заради подобни примери, ПП АБВ предлага нов социален договор, в центъра на който е поставен българският гражданин.

В отговор на журналистически въпрос, председателят на ПП АБВ каза, че партията има готовността да участва самостоятелно в изборите през 2019 г., като уточни, че тече активен диалог с други политически сили и НПО. „Амбицията ни е да стигнем до гражданите с конкретни политики, стремежът ни е да вкараме евродепутати, за които България е кауза. Основната ни задача и амбиция е мобилизиране на структурите и действително структуриране на кандидатска листа, симпатизанти, членове, застъпници, които да ни дадат възможността да стигнем до широката общественост. За нас е важно да проведем дебат по политиката. Защото от този дебат се бяга повече от 10 години“, каза още Румен Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. NAI-INTERESNOTO E ,4E IMENNO TEZI ,KOITO NI NASADIXA NA,,PA4ITE JAITZA,,
    SHTELI DA PREDLAGAT-,,NOV MODEL,,?!SIGURNO,,TROINA KOALITZIJ Ñ2,,!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.