Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

Ръководството на Медицинския университет опроверга Кунева

Новият ректор проф. Виктор Златков (в средата), както и цялото академично ръководство на МУ отхвърли всички обвинения за нелегитимност на избора.Снимка: Цветан Томчев

До всички 400 делегати е изпратена покана за участие в заседанието на ОС
Проф. Вихра Миланова отказала да оповести провеждането на общото събрание и после го определила като незаконно

Новият ректор на Медицинския университет в София проф. Виктор Златков заедно с цялото академично ръководство опроверга всички обвинения, които министърът на образованието Меглена Кунева отправи относно законността на проведеното общо събрание.

На него бе взето решението за отстраняването на досегашния ректор проф. Вихра Миланова и на нейно място бе избран проф. Златков.

Председателят на изборната комисия на ОС проф. Радослав Гърчев обясни, че не е вярно, че събранието се е провело тайно, каквито бяха обвиненията от страна на МОН. Проф. Миланова е отказала да го оповести на сайта на учебното заведение въпреки официалното писмо от председателя на общото събрание проф. Генчо Начев.

„Тя еднолично отказа да го обяви и после го определи като незаконно. До всичките 400 делегати бяха изпратени покани, до един са били уведомени”, заяви проф. Гърчев.

Той обясни още, че не е незаконно събранието да бъде закрито и досега всички заседания са провеждани по този начин. Гърчев беше категоричен, че противно на твърденията на общото събрание не е имало външни лица, а са се допускали единствено регистрирани хора след представяне на лична и делегатска карта.

Проф. Златков обясни още, че Кунева няма основание да иска да й бъдат показани бюлетините от вота, защото право на това има единствено съдът.

„Няма съдебно решение за това, има си правила и аз ги спазвам. Не мога да дам бюлетините и протоколите на когото и да било, като така ще наруша тяхната легитимност”, каза новият ректор.

Медии накиснаха министъра
Спряха държавната субсидия

Меглена Кунева поиска от министъра на финансите Владислав Горанов да бъде спряна държавната субсидия, която висшето учебно заведение получава всеки месец.

Редица медии обаче съобщиха, че Кунева е запорирала всички сметки на висшето учебно заведение. Тази информация се оказа невярна. Кунева дори няма подобни правомощия, показа проверка на „Труд“.

Министърът не може да наложи запор върху сметките на университет. Той може само да поиска запор от страна на съда с оглед бъдещи искове срещу него. Възможно е обаче изпълнителната власт в лицето на финансовия министър да спре временно държавната субсидия. Това може да стане въз основа на Закона за държавния бюджет или правилниците, които са различни за автономните вузове, обясниха експерти по финансово право.

Проф. Сергей Игнатов:
Министерство на образованието върши погром

„Това, което в момента върши Министертство на образованието в Медицинския университет, е истински погром. Резултатът от този погром ще се види още следващата година, защото образованието отдавна е превърнато в пазар”, заяви пред „Труд” бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Той прогнозира, че вследствие на това още идната година ще има още повече свободни места в университетите. „Нито един ректор не може да изнесе пари в чували от университета, това е абсурдно”, категоричен беше Игнатов.

Проф. Виктор Златков:
Аз мога да нося отговорност

„Решението на общото събрание е еднозначно. Аз съм легитимният ректор на МУ-София”, категоричен беше избраният с гласовете на 235 делегати от около 280 души, имащи право на глас проф. Виктор Златков.
„Минал съм през цялата йерархия и моят опит и биография доказват, че професионализмът ми не бива да бъде поставян под съмнение. Аз съм човек, който може да носи отговорност. Това е едно предизвикателство. Преодоляването на тази криза е изключително важно и моят основен приоритет е запазване на академичния дух”, каза проф. Златков.
Той обясни още, че в момента ситуацията е стабилна благодарение на усилията и на деканите на четирите факултета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Не знам каква е ситуацията, но съдейки по евроатлантическата наглост, съчетана с некомпетентнист съм склонен да мисля, че му са прави.

 2. Ей, съсипаха единствения ни университет, който привличаше студенти от Западна Европа и чиито кадри се реализираха успешно там. Парите ли искат да откраднат Кунева и Даниел Вълчев или от Германия си пазят бизнеса с техните медицински и ни наредиха да се наведем? И Чадам Йес разсипа и това, както навремето АЕЦ Козлудуй заради ффенските имтереси в Румъния!

 3. към коментара на Л.Катрова
  Уважаема госпожо работеща в МУ,свързвам името ви с кандидатура за Декан на Факултета по Дентална медицина преди време.Ако не се лъжа Никаква подкрепа не получи тази ваша кандидатура. Дали за това толкова яростно обвинявате” бандата на щатни сътрудници на ДС “в МУ?Ако тези “бандити” са успели да купят целия факултетен съвет да не гласува за вас…ако са успели да купят 400 професори,академици ,лекари и студенти за да свалят Ректорката…!! ЕВАЛА!! Направо стават и за Правителство.
  А вие с по-горния коментар относно прием,признаване и свободно движение на студенти в рамките на Европейската общност доказвате ,че сте и неокултурена по въпроса! Ако ви остане време извън това да се доказвате колко сте квалифицирана ,аз като един прост гражданин ви съветвам…ами отворете малко книжки и с европейско законодателство.
  Иначе за това което работите “Бандата от ДС”май ви плаща добре за да стоите там против възгледите си,а не в Западното крайбрежие и Калифорния.

 4. ..и още към Катрова..
  не е зле да запомните ,че достойния представител на държавността Зам.премиера госпожа Кунева е Министър на Образванието НЕ на Здравето,че инак ЛОШО!!

 5. НеУважаеми Господин “Наблюдател”, съжалявам, че чак сега прочестох нескопосания Ви пасквил за да му отговоря. Не се срамувам, че се кандидатирах за Декан, нито се учудвам, че подкрепата на кандидатурата ми беше толкова “скромна”. Всички присъстващи на събранието видяха каква порнография може да се режисира в едно висше училище. Срамът не е за мен, срамът е за “режисщорите”. Нямам защо да се “защитавам” нито да се оправдавам срещу заяжданията на един анонимен недостоен човек, но реших, че е редно да продължа да отстоявам позицията си, която е пример на много хора, включително студенти и бившия ректор на МУ Проф. Димитър Джеров! Затова чуйте следното от мен:
  Зад всяка дума, зад всяка постъпка и зад всяко унижение и страдание, причинено ми от “бандата”, на мен и на семейството ми, както на много хора в нашата прекрасна и изстрадала страна, стоя с достойнство и убеденост.
  Когато си покажете лицето (ако имате такова) и си кажете името (гордеете ли се с името си?) тогава можете да очаквате малко уважение не само от мен но и сам към себе си. Сега продължавайте да се радвате на страха на хората, които все пак се пазят от силите на мрака с предпазливост. За това кой на какво е министър моля за извинение, лапсус, за другото, за което ме съветвате, може само да си мечтаете с пилешките си мозъци и подарени служби да бъдете поканени за гост-лектори в Университетите на Калифорния в Лос Анжелес.
  Когато хората почнаха да четат, това, което написах в 24 часа, вие затворихте будката за вестници. Когато се обърнах към колегите да не сътрудничат на силите на мрака, вие пратихте хора да ме заплашват. Сега се опитвате да ме изкарате недоучена. Нямате шанс, жалки “наблюдателни” страхливци.
  Искрено се надявам да не сте мнозинство, защото лошите неща не се правят от лоши хора, а от такива като вас!

 6. към коментара на “Набюдател”.
  Ако Вие смятате, че в България в 21 век, в страна от Европейски съюз на преподавател във висше училище “му дават” пари, а не му плащат заплата за положен труд, съгласно трудов договор, наистина имате нужда да се върнете доста назад. Ако, също така, смятате, че е нормално да се очаква, че тези, които ни “дават” парите, могат “да ги осигурят единствено с някакви специални умения или машинацииги, положението в РБългария е наистина сериозно. Сега вече разбирате защо предпочитам да работя за страната си не благодарение на “дадените ми пари”, а въпреки вопиющата липса на нормалност! Бъдете жив и здрав и не се притеснявайте да изказвате открито мнението си със своето име. Виждате, че няма нищо опасно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.