на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ръст на преминали пациенти отчита болницата в Горна Оряховица

Ръст на преминалите болни отчита през 2016 година отчита ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица . Тенденцията е факт за пръв път от четири години. За миналата година в здравното заведение са били хоспитализирани 9584 човека, а за 2015 г. – 9506. Любопитна подробност е, че горнооряховската болница е с годишен бюджет от 4,6 милиона лева, а областната болница– с близо 19 милиона лева ( или с около 4 пъти по- голям), а годишно през нея преминават два пъти повече пациенти в сравнение с горнооряховската. Това заяви директорът на здравното заведение в железничарския град д-р Иван Иванов.

Няколко отделения отчитат завишен брой на лекуваните пациенти. Второ вътрешно отделение, където се увеличават с белодробни и ендокринни заболявания, както и неинсулино зависимите с диабет от II тип, в Трето вътрешно- където има ръст на болните със сърдечна недостатъчност, в отделението по инфекциозни болести, в Отделението по неврология, където пациентите са се увеличили с 260 повече в сравнение с 2015 г. С почти 50% е скочил броят на покосените от мозъчен инсулт, което е тенденция и за страната.

В отделението по УНГ също нарастват болните с 50 човека, както и в хирургичното, където увеличението е с 80 човека. Едни от най-масовите заболявания са неинсулинозависим захарен диабет, старческа катаракта, исхемичен мозъчен инфаркт и хеморагичен инфаркт на мозъка. Заради въведената през средата на миналата година лапароскопска коремна хирургия, се отчита ръст на оперативните интервенции на жлъчно- каменна болест. Дисковите хернии и бъбречните заболявания, са сред другите увеличени заболявания.

“В сравнение с 2015 г., лечебницата реализира ръст на приходите в размер на 3,19 % или от 4 484 000 лева на 4 628 000 лева. Разликата от 143 000 лева идва от средства по клинични пътеки, плащани от РЗОК, от такси, от външни фирми и такси. Най-голям дял при увеличението е от изплатените суми от МЗ за пациентите, преминали през Спешна помощ, които са прегледани, но не са хоспитализирани. През 2015 г. тази сума е била 26 500 лв, а през миналата година здравното ведомство е платило 53 500 лева.

За една година просрочените задължения на болницата са намалели с 34%. През 2015 г. те са били в размер на 614 000 лева, а през следващата се стопяват на 402 000 лева. Най-голям дял от тях са към доставчици за медикаменти – около 211 000 лева. Драстично са паднали разходите за наказателни постановления, лихви и санкции – от 71 000 лева преди две години на 11 000 лева – през 2016 г. С над 60 000 лева са намалели разходите за суровини и консумативи- газ, ток, вода, след въведени ограничителни мерки”, коментира д-р Иванов.

Със 150 000 лева пък са нараснали разходите за Фонд „Работна заплата“. Заплатите на персонала са увеличавани двуразово през годината, като са нараснали с 14%. Средната брутна заплата в болницата е станала от 786 лева на 893 лева.

„Изпитваме остър дефицит на медицински персонал и се опитваме всякак да задържим кадрите си. Недостигът може до доведе до срив в някое отделение и оттам- в предлагането на медицинската услуга и липса на клинични пътеки”, обяснява д-р Иванов.
Изцяло с общински средства от болницата смятат да закупят нов скенер и се надяват Общинският съвет да одобри този разход. „Необходим ни е нов скенер, но в конфигурация с нов рентген, защото сегашният е на близо 30 години, произведен в несъществуващата ГДР. Поддръжката му е трудна и скъпа. Много по-евтино е да вземем тази апаратура в комплект от една фирма, на разсрочено плащане. Така качествено ще се подобри диагностиката, коментира д-р Иванов. Той е получил две оферти за тази апаратура, като приблизителната им цена около 500 000 лв За тази година Община Горна Оряховица е заложила средства в бюджета от 100 000 лева за скенер”, информира д-р Иван Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.