Ръст на преминали пациенти отчита болницата в Горна Оряховица

Ръст на преминалите болни отчита през 2016 година отчита ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица . Тенденцията е факт за пръв път от четири години. За миналата година в здравното заведение са били хоспитализирани 9584 човека, а за 2015 г. – 9506. Любопитна подробност е, че горнооряховската болница е с годишен бюджет от 4,6 милиона лева, а областната болница– с близо 19 милиона лева ( или с около 4 пъти по- голям), а годишно през нея преминават два пъти повече пациенти в сравнение с горнооряховската. Това заяви директорът на здравното заведение в железничарския град д-р Иван Иванов.

Няколко отделения отчитат завишен брой на лекуваните пациенти. Второ вътрешно отделение, където се увеличават с белодробни и ендокринни заболявания, както и неинсулино зависимите с диабет от II тип, в Трето вътрешно- където има ръст на болните със сърдечна недостатъчност, в отделението по инфекциозни болести, в Отделението по неврология, където пациентите са се увеличили с 260 повече в сравнение с 2015 г. С почти 50% е скочил броят на покосените от мозъчен инсулт, което е тенденция и за страната.

В отделението по УНГ също нарастват болните с 50 човека, както и в хирургичното, където увеличението е с 80 човека. Едни от най-масовите заболявания са неинсулинозависим захарен диабет, старческа катаракта, исхемичен мозъчен инфаркт и хеморагичен инфаркт на мозъка. Заради въведената през средата на миналата година лапароскопска коремна хирургия, се отчита ръст на оперативните интервенции на жлъчно- каменна болест. Дисковите хернии и бъбречните заболявания, са сред другите увеличени заболявания.

"В сравнение с 2015 г., лечебницата реализира ръст на приходите в размер на 3,19 % или от 4 484 000 лева на 4 628 000 лева. Разликата от 143 000 лева идва от средства по клинични пътеки, плащани от РЗОК, от такси, от външни фирми и такси. Най-голям дял при увеличението е от изплатените суми от МЗ за пациентите, преминали през Спешна помощ, които са прегледани, но не са хоспитализирани. През 2015 г. тази сума е била 26 500 лв, а през миналата година здравното ведомство е платило 53 500 лева.

За една година просрочените задължения на болницата са намалели с 34%. През 2015 г. те са били в размер на 614 000 лева, а през следващата се стопяват на 402 000 лева. Най-голям дял от тях са към доставчици за медикаменти – около 211 000 лева. Драстично са паднали разходите за наказателни постановления, лихви и санкции – от 71 000 лева преди две години на 11 000 лева – през 2016 г. С над 60 000 лева са намалели разходите за суровини и консумативи- газ, ток, вода, след въведени ограничителни мерки", коментира д-р Иванов.

Със 150 000 лева пък са нараснали разходите за Фонд „Работна заплата“. Заплатите на персонала са увеличавани двуразово през годината, като са нараснали с 14%. Средната брутна заплата в болницата е станала от 786 лева на 893 лева.

„Изпитваме остър дефицит на медицински персонал и се опитваме всякак да задържим кадрите си. Недостигът може до доведе до срив в някое отделение и оттам- в предлагането на медицинската услуга и липса на клинични пътеки", обяснява д-р Иванов.

Изцяло с общински средства от болницата смятат да закупят нов скенер и се надяват Общинският съвет да одобри този разход. „Необходим ни е нов скенер, но в конфигурация с нов рентген, защото сегашният е на близо 30 години, произведен в несъществуващата ГДР. Поддръжката му е трудна и скъпа. Много по-евтино е да вземем тази апаратура в комплект от една фирма, на разсрочено плащане. Така качествено ще се подобри диагностиката, коментира д-р Иванов. Той е получил две оферти за тази апаратура, като приблизителната им цена около 500 000 лв За тази година Община Горна Оряховица е заложила средства в бюджета от 100 000 лева за скенер", информира д-р Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони