Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

Ръст на преминали пациенти отчита болницата в Горна Оряховица

Ръст на преминалите болни отчита през 2016 година отчита ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица . Тенденцията е факт за пръв път от четири години. За миналата година в здравното заведение са били хоспитализирани 9584 човека, а за 2015 г. – 9506. Любопитна подробност е, че горнооряховската болница е с годишен бюджет от 4,6 милиона лева, а областната болница– с близо 19 милиона лева ( или с около 4 пъти по- голям), а годишно през нея преминават два пъти повече пациенти в сравнение с горнооряховската. Това заяви директорът на здравното заведение в железничарския град д-р Иван Иванов.

Няколко отделения отчитат завишен брой на лекуваните пациенти. Второ вътрешно отделение, където се увеличават с белодробни и ендокринни заболявания, както и неинсулино зависимите с диабет от II тип, в Трето вътрешно- където има ръст на болните със сърдечна недостатъчност, в отделението по инфекциозни болести, в Отделението по неврология, където пациентите са се увеличили с 260 повече в сравнение с 2015 г. С почти 50% е скочил броят на покосените от мозъчен инсулт, което е тенденция и за страната.

В отделението по УНГ също нарастват болните с 50 човека, както и в хирургичното, където увеличението е с 80 човека. Едни от най-масовите заболявания са неинсулинозависим захарен диабет, старческа катаракта, исхемичен мозъчен инфаркт и хеморагичен инфаркт на мозъка. Заради въведената през средата на миналата година лапароскопска коремна хирургия, се отчита ръст на оперативните интервенции на жлъчно- каменна болест. Дисковите хернии и бъбречните заболявания, са сред другите увеличени заболявания.

„В сравнение с 2015 г., лечебницата реализира ръст на приходите в размер на 3,19 % или от 4 484 000 лева на 4 628 000 лева. Разликата от 143 000 лева идва от средства по клинични пътеки, плащани от РЗОК, от такси, от външни фирми и такси. Най-голям дял при увеличението е от изплатените суми от МЗ за пациентите, преминали през Спешна помощ, които са прегледани, но не са хоспитализирани. През 2015 г. тази сума е била 26 500 лв, а през миналата година здравното ведомство е платило 53 500 лева.

За една година просрочените задължения на болницата са намалели с 34%. През 2015 г. те са били в размер на 614 000 лева, а през следващата се стопяват на 402 000 лева. Най-голям дял от тях са към доставчици за медикаменти – около 211 000 лева. Драстично са паднали разходите за наказателни постановления, лихви и санкции – от 71 000 лева преди две години на 11 000 лева – през 2016 г. С над 60 000 лева са намалели разходите за суровини и консумативи- газ, ток, вода, след въведени ограничителни мерки“, коментира д-р Иванов.

Със 150 000 лева пък са нараснали разходите за Фонд „Работна заплата“. Заплатите на персонала са увеличавани двуразово през годината, като са нараснали с 14%. Средната брутна заплата в болницата е станала от 786 лева на 893 лева.

„Изпитваме остър дефицит на медицински персонал и се опитваме всякак да задържим кадрите си. Недостигът може до доведе до срив в някое отделение и оттам- в предлагането на медицинската услуга и липса на клинични пътеки“, обяснява д-р Иванов.
Изцяло с общински средства от болницата смятат да закупят нов скенер и се надяват Общинският съвет да одобри този разход. „Необходим ни е нов скенер, но в конфигурация с нов рентген, защото сегашният е на близо 30 години, произведен в несъществуващата ГДР. Поддръжката му е трудна и скъпа. Много по-евтино е да вземем тази апаратура в комплект от една фирма, на разсрочено плащане. Така качествено ще се подобри диагностиката, коментира д-р Иванов. Той е получил две оферти за тази апаратура, като приблизителната им цена около 500 000 лв За тази година Община Горна Оряховица е заложила средства в бюджета от 100 000 лева за скенер“, информира д-р Иван Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.