Ръст на чуждите инвестиции в Търговище

Снимка: Архив

С близо 245 млн. лв. областта е на 13 място в страната

Със 7,7% са се увеличили преките чуждестранни инвестиции в област Търговище през 2017 г., спрямо предходната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро, отчитайки, че вложенията от чужди капитали в нефинансовия сектор възлизат на близа 245 млн. евро.

Огромната част от тези инвестиции са били насочени към преработващата промишленост, управление на отпадъците, като пречиствателни съоръжения и други. От статистиката не уточняват, но вероятно голям дял имат вложенията в стъкларските заводи край Търговище.

Ръстът на инвестициите в дейностите от секторите, свързани с търговия, ремонт на автомобили, складове, хотелиерство и ресторантьорство през 2017 г. е близо 6%.

С над 45% са паднали обаче чуждите средства в сектора „Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности”.

Почти 211 млн. лв. от всички чужди преки инвестиции са били в община Търговище. Общият им размер пък нарежда областта на 13 място в страната по привлечени външни капитали в нефинансовия сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони