Рязък спад на подкрепата за Брекзит в Северна Ирландия

Северна Ирландия би гласувала поразително в полза на оставане в Европейския съюз, ако подобен референдум се проведе сега, се разкрива в изследване, пише британският вестник The Guardian.

През 2016 година регионът гласува с 56% за оставане и 44 процента за излизане, но подкрепата за излизане от Блока е спаднала с 13 пункта до 31%, подривайки продължителните усилия на Демократичната юнионистка партия за подкрепа на Брекзит.

„Пропорцията искаща оставане се е покачила от референдума през 2016 година насам, тъй като повече хора са информирани за възможните разходи и неудобства от излизането от Европейския съюз, като граждани и като служители или работодатели“, заяви Брендън О‘Лиъри, професор по политически науки в Кралския университет в Белфаст.

Изследването също показва значителните нива на подкрепа за нелегални или дори екстремни протести срещу каквито и да е гранични проверки на границата с Ирландия, най-вече сред католиците, които доминират граничните общности.

В изследването се разбира, че две години след референдума за излизане, подкрепата за оставане се е повишила до 69 процента, а тази за излизане е намаляла до 31 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа