Сайтовете на МЗ, коронавируса и системата за зелени сертификати отново се сринаха

Преболедувалите COVID-19 ще могат да изтеглят зелен сертификат от понеделник

Сайтовете на здравното министерство (https://www.mh.government.bg), Единния информационен портал (https://coronavirus.bg) и Национална здравно-информационна система (https://his.bg) отново се сринаха, показа проверка на "Труд". 

От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравноинформационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат от https://www.his.bg. 

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от шест на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол, припомниха от пресслужбата. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Единният информационен портал coronavirus.bg пък дава актуална информация за новозаразените и починалите с коронавируса, както и за броя на поставените ваксини и всичко, свързано със COVID-19. 

От няколко дни, след обявяването на новите мерки, потребителите се оплакват от проблеми с достъпа до сайтовете. Регулярно достъпът до тях бива блокиран, в последствие се възстановява, а в някои случаи дава грешки при опит за изтегляне на сертификат. 

Проблемите в системата доведоха и до забавяне в регистрацията на новите ваксинирани срещу COVID-19, чиито брой е завишен в последните дни. 

Ден по-рано от "Информационно обслужване" обявиха, че оповестяването на епидемичните мерки е било съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). 

В рамките на 24 часа към портала е насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърлил 400 Gbps. Това е наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве