Саксонската принцеса дари десетки пациентски легла на областната болница в Сливен

Саксонската принцеса Теофана фон Саксен ще гостува на областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински"в Сливен, съобщиха от болницата. Това е първата й визита. Повод за нея е дарение от десетки пациентски легла с дюшеци и шкафчета, които тя предоставя безвъзмездно на най-голямото лечебно заведение в региона.

В понеделник, 11 февруари, тя ще пристигне в града и ще се срещне с директора д-р Васислав Петров и екипа му. Дарението й вече е доставено, допълниха от болницата. Започнало е подреждането на стаите с новите легла.

Принцесата е българка по произход. Тя е дъщеря на финансиста Петър Аладжов, директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й е напуснало родината през 50-те години на миналия век. Тя е завършила право, икономика и история на изкуствата в Германия, където са се установили родителите й. След сключването на брака си с херцог Рудигер фон Саксен, е придобила титлата "принцеса на Саксония". Името й се ползва с уважение и респект в много болници и социални заведения в страната.

Въпреки че е напуснала България като невръстно дете, Теофана фон Саксен не е прекъснала връзката с корените си. През последните 20-25 години десетки 40-тонни ТИР-ове с медицинско оборудване, дрехи и играчки пристигнаха благодарение на неуморната й благотворителна деятелност, казаха още от болницата в Сливен.

Саксонската принцеса е дарител на УМБАЛСМ "Пирогов" и УМБАЛ "Св. Анна" в София, предоставена от нея медицинска техника и оборудване ползват болниците във Велико Търново, Казанлък, Бургас, Поморие, Добрич, Видин. В знак на признание за хуманитарната й помощ неотдавна принцесата бе удостоена с плакет на Министерството на здравеопазването.

Визитата в Сливен е първа за Теофана фон Саксен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини