Самолетът от Армения возел уред на АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съобщи, че са спазени всички изисквания за безопасност при пренасянето със самолет от Армения за България на специализиран уред за контрол и проверка на оборудване на ядрени реактори.

По-рано през деня в някои чужди медии се появи информация, че по време на престоя на самолета в беларуския град Гомел е засечено превишаване на радиационния фон с 250 пъти над нормата.

Пренасяното устройството е собственост на АЕЦ "Козлодуй" и е било предоставено за ползване на Арменската атомна централа.

"Няма нищо, което да застрашава безопасността на хората и околната среда, а Агенцията е издала необходимото разрешително за превоза", обясни по БНР директорът "Радиационна защита" в регулатора Николай Тодоров.

"Издаденото разрешение гарантира, че са спазени всички нормативни изисквания и мощност на допустимата доза. Със специални транспортни средства се извършва, а също и от водачи и екип, който съответно е инструктиран и притежава необходимите удостоверения за правоспособност, както и за работа с такива радиоактивни материали", каза Тодоров.

Превозът на това оборудване не представлява опасност от гледана точка на радиационната защита на персонала и населението, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България