На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства 78-годишната Баба Седефка е готова да върне добрината

Приятели, помагайте

Вестник “Труд” започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показваме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Самотна възрастна жена получи помощ и надежда след поредната инициатива на сдружение “Приятели, помагайте!”.

78-годишната Седефка Славева остава напълно сама, след като през 2016 г. губи сестра си. Три години по-рано е починал брат й. Няма семейство и деца. Жената живее в радомирското село Дрен и разчита единствено на мизерната пенсия и двете си ръце, които губят силата си с всяка изминала година. Като млада мечтаела да стане лекар, но не я допуснали до университета по политически причини, въпреки отличните оценки. Затова завършила полувисш институт и станала медицинска сестра. Професията я отвела чак до морето, където работила дълги години.

Като повечето ни сънародници на нейната възраст, страда от високо кръвно. Сърцето й е здраво, но от притеснение заради тежкото си финансово състояние преди месец получава мозъчен инсулт и е приета за няколко дни в болницата в Перник. След седмица на успешно възстановяване я изписват и се прибира у дома, но няма пари, за да си купува скъпоструващите медикаменти, предписани от лекуващия лекар.

От публикация във вестника баба Седефка научава за мисията на “Приятели, помагайте!” и така решава да се обърне към платформата на Лео Кадели. Заради консервативното си възпитание жената се притеснява да проси помощ и в продължение на няколко дни събира кураж, преди да се обади по телефона. Накрая звъни и през сълзи споделя историята си. Няколко пъти казва “срам ме е” и “не съм възпитавана така”.

Споделя, че има нужда от малко дърва, за да изкара зимата. Нуждае се също от лекарства, тъй като е купила с последните си пари по малко от всички, които са й нужни. Не иска дрехи и пари.

Нейната история и призив за помощ са публикувани на страницата на “Приятели, помагайте!” във фейсбук и намират незабавен отклик – за две денонощия състрадателни българи събират 380 лева. “В случая не ставаше въпрос за много пари, но независимо от сумата хората всеки път реагират много бързо. Винаги съдействат”, обясни Лео Кадели. Само два дни след първия им разговор той, придружен от свой приятел, отива при баба Седефка. Жената ги очаква пред аптеката в Радомир, откъдето набавят така необходимите й медикаменти. От местен склад купуват три кубика дърва за огрев и няколко чувала въглища, които са доставени още на следващия ден от търговеца в дома й в Дрен.

Жената благодари и в очите й се появява надежда. За пръв път от много време. Разказва за опита си на медицинска сестра и, че до ден днешен често помага на свои съселяни. Дори предлага да стане активист на “Приятели, помагайте!”.

“Брат ми почина през 2013 г. и остави две деца. Ако беше жив той, нямаше да позволи да изпадна в това положение”, казва на сбогуване баба Седефка и почти се разплаква отново.

Валерия рисува икони, за да събере пари за участие в състезание във Виена.

 

Нова мисия

Малка художничка събира пари за турнир по художествена гимнастика в Австрия

Валерия рисува икони, за да събере пари за участие в състезание във Виена.
Валерия рисува икони, за да събере пари за участие в състезание във Виена.

11-годишната Валерия е ученичка в 5-ти клас и живее в Добрич. От една година се занимава с художествена гимнастика, но вече има отличия – пет златни и едно сребърно. Предстои й поредната надпревара в любимия спорт, този път зад граница – в австрийската столица Виена. За целта са й необходими пари, които момичето се опитва да събере с помощта на своето хоби – тя създава икони с техника за декориране “декупаж”.

Така решава да запише видеопослание и го изпраща до “Приятели, помагайте!”, но не моли за пари, а само иска да предложи за продан някои от своите творби, които сдружението да популяризира чрез социалните мрежи. Изрично подчертава, че въпреки трудния живот, родителите й не я лишават от нищо, но иска да им помогне като сама събере средствата за пътуването. Вече има половината от необходимата й сума, но не й достигат още 300 лева. “Ние ще трябва да съберем 500, за да й останат за джобни. Нали все пак на нашите деца даваме джобни когато ги изпращаме някъде”, призова Лео Кадели.

Още по темата

  1. "Приятели, помагайте" Обездвижен мъж получи инвалидна количка Доброволци помогнаха с дърва, пералня, дрехи и храна на бедстващо семейство

  2. "Приятели, помагайте" Възстановиха дома на 7 семейства след пожар в Момчиловци Въпреки получената помощ, семействата все още се нуждаят от неща за бита

  3. "Приятели, помагайте" Доброволци помогнаха на самотно живеещ мъж във Вакарел Предоставиха на чичо Траян дрехи, одеяла, храна, битови стоки и продукти и дърва за огрев

  4. "Приятели, помагайте" Обездвижен мъж получи мебели и инвалидна количка Доброволци почистиха и ремонтираха дома на 55-годишния чичо Данчо, кметът помогна

  5. "Приятели, помагайте" Възстановиха изгоряла къща на бедно семейство Безработната Минка Митева и нейните близнаци с нужда от специални грижи получиха ремонт, мебели, техника, дрехи, храна и лекарства

  6. Нова съвместна рубрика в "Труд" за благородни инициативи Лео Кадели: Приятели, помагайте

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.