Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Верижна катастрофа на „Цариградско шосе“

Какво заплашили служителите на “Топлофикация” в случай на неповишаване на заплатите им?

Американските власти задържаха шестима граждани на Саудитска Арабия за стрелбата във Флорида

Вижте какво ще е времето днес

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Засилени мерки за сигурност преди 8 декември

Прощална премия от Боби Михайлов

Осем извода за икономическата политика България получи по-висок кредитен рейтинг

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 7 декември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 07.12.2019

Очакваме покана за „Клуба на богатите“ след срещата Борисов-Тръмп

Снимка: Цветан Томчев, специален пратеник на „Труд“ във Вашингтон

Датата за преговорите с ОИСР ще е през 2020 година

България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на кабинета „Борисов 3“. Това заявиха пред „Труд“ високопоставени източници от правителството по повод на сегашната визита на премиера Бойко Борисов в Белия дом.

ОИСР е известна като „Клуба на богатите“ и в нея членуват най-развитите страни в света, като често анализатори отбелязват, че в нея правителствените лидери обсъждат най-добрите практики и политики за икономически растеж и инвестиционни планове във световен мащаб. Поканата на България за ОИСР не е обвързана пряко с посещението на премиера във Вашингтон, но ще бъде във фокуса на разговорите с американския президент Доналд Тръмп заедно с ключовите теми като сигурността и енергийната диверсификация на страната ни, отбелязаха пред „Труд“ запознати.

Очаква се България да получи поканата за преговорите за членство в ОИСР през 2020 година, а правителството ни е извело началото им за свой приоритет, а кабинетът ни е предприел редица мерки за ускоряване на подготовката ни за членство в ОИСР.

Само преди ден Н.Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа също заяви, че очаква „САЩ да обсъдят възможността да подкрепят България за членство в ОИСР“.

Дипломатически източници уточниха за „Труд“, че за разлика от визите, за влизане в Клуба на богатите политически съображения са напълно допустими. При темата за отпадането на визите това е невъзможно, тъй като законът в САЩ ясно посочва, че отказите за туристически визи не бива да са над 3 процента. В момента отказите за България са 11 процента. Отпадането на визите при това положение може да стане единствено с промяна на закона, която в САЩ отнема минимум две години.

Премиерът Бойко Борисов вече обсъди готовността на страната ни за ОИСР с генералния секретар на Организацията Анхел Гурия.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви след разговор с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия само преди месец, че България очаква да получи конкретна дата за започване на преговори за присъединяване към Организацията, чието седалище е в Париж. С вноска от 25% САЩ са най-големият финансов стимулатор на ОИСР и точно разговорите в Белия дом тази вечер в българско време от 21 часа ще са знакови за поканата ни.

В делегацията на премиера Борисов освен военният министър Красимир Каракачанов са и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов. Точно Караниколов официално представи Плана за действие на България за присъединяване към ОИСР пред Съвета на Организацията в Париж в края на септември.

Страната ни е поставила конкретни цели в 22 области на сътрудничеството между България и ОИСР и е обвързан с приета през декември 2017 г. национална „пътна карта“ и нейното финансово осигуряване до края на 2020 г.

Непосредствено преди визитата на премиера Борисов в САЩ правителството одобри допълнителни разходи през 2019 година за финансиране на дейности по присъединяването на страната ни към Организацията. Сумата от 2 817 215 лева ще бъде насочена за дейности по присъединяването на България към ОИСР.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.