Само за три часа установиха 121 нарушения при пътни проверки в Сливен

Иззети шофьорски книжки за неплатени глоби, неизползване на обезопасителни системи за деца, неправилно паркиране и нарушения на пешеходци са част от резултатите на операция по пътна безопасност, проведена от служители на "Териториална полиция" и полицейските участъци „Запад” „Петолъчка” и „Надежда” към РУ-Сливен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Сливен.

В акцията са участвали 32 полицейски служители и 13 служебни автомобила. В рамките на три часа са проверени 315 автомобила и 386 лица. Констатирани са 121 нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи. Съставени са 29 акта и 86 фиша по Закона за движение по пътищата. По Закона за българските лични документи са съставени 6 акта.

Най-често допусканото нарушение е свързано с неизползването на обезопасителните системи в автомобилите. Установени са деца, които пътуват на предна седалка без предпазен колан, деца без обезопасително столче, пътници и водачи без колани. Общо съставените актове за това нарушение са 21. Съставени са 16 фиша за неправилно паркиране в района на спирки на градския транспорт. Санкционирани са 4 водачи, които не отдават предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Съставени са 6 фиша за неправилно пресичане на пешеходци.

Шест автомобила са спрени от движение за поставено фолио и ограничаване на видимостта на челното и странични стъкла на автомобилите. За това нарушение може да бъде наложена глоба в размер на 200 лева, тъй като облепването на стъклата с цветно фолио нарушава качеството им и те не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи на автомобила. Иззети са 4 шофьорски книжки за неплатени глоби.

Полицейски служители следят за опасно поведение на водачи, застрашаващо живота и здравето на останалите участници в движението. През 2019 година са съставени 8 акта по чл.104Б от Закона за движение по пътищата за така наречения „дрифт”. За това нарушение се налага глоба в размер на 3000 лева и лишаване от управление на МПС за срок от 12 месеца. Шест от съставените актове са обжалвани. До момента има едно влязло в сила наказателно постановление и две потвърдени на първа съдебна инстанция. Любопитен е фактът, че през месец октомври 2019 година един и същ водач е хванат два пъти да демонстрира опасно поведение на едно и също кръстовище в града. Ръководството на ОДМВР-Сливен ще използва всички законови средства срещу този вид нарушения и няма да толерира подобно опасно поведение на пътя, казаха още от МВР - Сливен.

Акциите по пътна безопасност и засилената патрулна дейност по установяване на водачи, употребили наркотици и алкохол на територията на РУ-Сливен продължават

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право