Само 11,7% от българите имат доходи над 805 лв.

Семейство с две деца влиза в групата на заможните, ако двамата съпрузи общо получават над 4500 лв. на месец.

4500 лв. в семейството, за да влезеш в групата на успелите

Половината от населението в страната живее с по-малко от 430 лв. на месец

Хората с високи заплати взимат най-много кредити

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец, показват данните на НСИ. Оказва се, че около 820 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един голям хладилник без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец, показват последните официални данни на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната достигна 1349 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.

За да има по-ясна картина за доходите в страната от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни доходи до 2460 лв., което прави до 205 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 805 лв. Оказва се, че с под 205 лв. на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от домакинствата. Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хил. граждани преживяват с под 205 лв. на месец. Най-голям дял от българите - 30,3%, имат месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. А всеки втори живее с по-малко от 430 лв. на месец като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 820 хил. българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 634 лв., което прави малко над 1130 лв. на месец. Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4500 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от населението.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли, и съответно могат да си позволят голям кредит, който да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет. Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.

 

Заможните ядат 38% повече калории

Бедните дават 41% от парите си за храна

Хората с високи доходи ядат средно по 2461 калории на ден, което е с 38% повече от енергийното съдържание на храната на най-бедните ни сънародници, показват данните на НСИ. Бедните се изхранват предимно с хляб и брашно, а заможните ядат доста по-разнообразна храна. Най-бедните нямат дори пари за цигари като на година пушат средно по 430 цигари, което прави по малко повече от цигара на ден. Докато хората с високи доходи на година пушат средно по 1381 цигари, което прави по близо 4 цигари на ден. Като с всяка изминала година хората с високи доходи пушат повече.

11-те процента най-богати българи дават за храна 23,4% от разходите си, докато най-бедните 8,9% харчат за прехрана 41,5% от парите си, показват данните на НСИ. 6,8% от разходите на заможните отиват за свободното им време, за отдих и частни уроци на децата, а бедните дават за развлечения и образование само 2,5% от парите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари