Само 17% от плажовете ще са безплатни 

На 23 от общо 132 стопанисвани плажни ивици чадърите и шезлонгите това лято ще са без пари.

В големите курорти цените са по-ниски, но паркирането остава скъпо

Сред тях не са най-предпочитаните от българите ивици за събиране на тен 

Стопаните с трикове, за да оцелеят

Само малко над 17 на сто от плажовете у нас ще са безплатни през лятото. Това стана ясно от думите на туристическия министър Николина Ангелкова, която обяви, че чадърите и шезлонгите на 23 ивици от общо 132, които са отдадени под наем или на концесия, ще бъдат за свободно ползване, без да се налага туристите да плащат. Още през 2016 г. министърът на туризма обеща за първи път плажните принадлежности по морето да са безплатни или на символични цени. Това беше доводът є да бъдат променени условията на концесионните договори. Тръжните процедури показаха обаче, че цените на сянката не само не намаляха с променените договори, а дори плавно поскъпнаха, тъй като стопаните трябваше да гарантират, че няма да ги променят нагоре през следващите 25 години. Преди няколко месеца Ангелкова отново обеща безплатни плажове, като обясни на концесионери и наематели, че няма да плащат такси към държавата, за периода, в който ивиците са безплатни. Обещанието е изпълнено, но не съвсем.

Голяма част от ивиците все пак ще са с 50 на сто платена зона, макар и с намалена поне наполовина цена за чадъри и шезлонги. В същото време стопаните, които вече са предплатили наеми и концесионни такси, реално ще кредитират държавата, тъй като ще предлагат безплатна или намалена услуга, но от намалената такса за държавата ще се възползват догодина.

Затова голяма част от стопаните вече търсят начини да хитруват, като в същото време избегнат глобите, започващи от 50 хил. лв. за ненамелени цени. В къмпинг “Градина” концесионерът на плажа е намалил цената на предлаганите чадъри и шезлонги в двата странични края на платената зона, а за приспособленията по средата е оставил старите цени, обясни Ангелкова.

Ивиците, които са безплатни, не са сред най-посещаваните, като сред тях няма плажове, в които почиват основно българи, предпочитащи квартири и къщи за гости, жалват се туристите. Безплатна през това лято ще бъде сянката на плажа към ММЦ Приморско, затворения комплекс Елените, Лозенец, Дюни, Шкорпиловци, Каваци, Ахтопол, Обзор-юг, Бургас-север и Царево-централен. Всички останали безплатни ивици ще станат ясни скоро, обеща Ангелкова. Тя заяви, че ще разработи и мобилно приложение, което да показва къде има свободни шезлонги, предвид очаквания наплив.

В големите курорти цените са наполовина, но за сметка на това остава проблемът с платените паркоместа, “сини зони” и паяци, които оскъпяват почивката значително, тъй като цената за престой на автомобила на ден рядко пада под 30 лв. В Албена например външните посетители ще плащат за чадър по левче, в Балчик по 1,5 лв., в Златни пясъци и в Равда - по 2 лв., в Каварна - 2,5 лв. В Созопол цената ще варира от 3 до 5 лева за чадър или шезлонг, в Крайморие - по 5 лв. В Кранево чадърът ще струва 4 лв., а шезлонгът - 3 лв. В Слънчев бряг комплектът от 2 шезлонга и чадър вместо 30 лв., както беше през миналото лято, ще струва 12 лв.

Коментари

Задължително поле