Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Само 18% не работят при леки настинки 40% винаги ходят до офиса

Само 18% от българите вземат болничен при леки настинки.

Един от пет ползва обезщетение

Противно на обвиненията, че хората масово взимат фалшиви болнични, се оказва, че 40% от българите винаги ходят на работа при настинки, леки вируси или стомашни разстройства. Още почти толкова граждани (37%) ходят на работа за част от деня, за да свършат основните си задължения. Това показва онлайн проучване на „Нилсен Адмосфер България“, проведено сред активните интернет потребители над 15 години.

5% от българите с настинки, леки вируси или стомашни разстройства продължават работата си от вкъщи, а само 18% предпочитат да вземат болничен и да останат у дома, за да се лекуват. Оказва се, че по-малко от един на всеки петима българи използва правото си да получи обезщетение за болест и да си почива в къщи, ако вирусът е лек и му позволява да отиде до офиса. Данните противоречат на насажданото мнение, че хората взимат повече болнични, отколкото им се полагат по закон.

Повечето българи (62%) боледуват от типични заболявания, като настинки, леки вируси или стомашни разстройства не повече от два пъти в годината, показва още проучването. А 25% от анкетираните съобщават, че боледуват повече от два пъти годишно.

Наети по трудово или служебно правоотношение са 2,351 млн. души, показват последните данни на НСИ. Ако 62% от тях боледуват по веднъж в годината, а 25% по три пъти от леки настинки, това означава общо 3,22 млн. броя леки заболявания през годината, за които хората имат право на болничен. Ако всеки българин с лек вирус си вземе по три дни болничен, се оказва, че работодателите ще изгубят близо 10 млн. дни работа за година. Но само 18% от хората се възползват от правата си и взимат болничен.

Според последните официални данни на НОИ средното обезщетение за болест е 31,22 лв. на ден. За 10 млн. дни годишно, през които хората реално боледуват, имат право на обезщетение на обща стойност над 310 млн. лв. Реално обаче повечето хора не си търсят тези пари, а предпочитат да ходят на работа. Като наред с това 45% от хората с леки заболявания употребяват медикаменти без лекарско предписание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.