Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

135 снегорина почистват София от снега

Ваканция за данъците след ревизия на НАП

Гръцки ферибот с 383 души на борда е поставен под карантина

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Увеличават се доставките от страни извън ЕС

Ловеч рекордьор по високи цени на домати, краставици и пипер

Над 80% от доматите и краставиците на пазара са вносни, а само 20 на сто са родно производство. Това показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища. През 2019 г. се запазва тенденцията, наблюдавана през последните години – по-слабо предлагане на български плодове и зеленчуци и засилен внос. Импортът расте, заради силната конкуренция при зеленчуците от трети страни, обясняват експертите от комисията.

През зимните и пролетни месеци родната продукция е изключително малко, като най-нисък е делът на доматите и ябълките.

Средногодишно българските домати на пазара са 45%, а краставиците – 66 на сто. Разбираемо, най-много родна стока има през август, когато нашите краставици са почти 100%, а доматите – 75%.

При картофите делът на българското производство е средно 66 на сто през годината.

Вносни ябълки се продават на нашия пазар целогодишно, като през зимните месеци цената им е по-ниска от тази на родната продукция, показва анализът. В периода февруари – ноември цената на вноса надхвърля тази на родната стока, а в края на лятото и есента количествата от внос значително намаляват.

Ако искате да ядете български кайсии, то можете да ги намерите през юни и юли, а родните праскови са на пазара и през август и септември. Въпреки това дори през летните месеци родната продукция е едва 58% от общите продажби, отчита комисията.

Оказва се, че вносната стока държи по-ниска цена от българската. През цялата година цената на вносните домати е по-ниска от тази на българските, като разликата варира между 20 и 40 на сто. Същата е ситуацията и при краставиците, като през зимните и пролетните месеци вносните са с 1 лев по-евтини от българските.

Драстични разлики има и в цената на зеленчуците в различните градове, които стигат до 60-80%. Най-високи цени на доматите, краставиците и пипера са регистрирани на тържищата в област Ловеч през миналата година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.