Сандански с пречиствателна станция за 14 млн. лева

Това е най-големият одобрен инвестиционен проект за община Сандански, каза кметът Атанас Стоянов.

Най-голям проект в региона

В община Сандански ще се изгражда пречиствателна станция за отпадъчни води, съобщи кмета Атанас Стоянов. Това е важно за развитието на града, тъй като е и курорт и хиляди го песащават всяка година, включително там е развит и здравния туризъм.

ПУДООС одобри и размера на безвъзмездното финансиране на проекта, на стойност 14 414 201,51 лв. с ДДС, което го прави най-големият одобрен инвестиционен проект за община Сандански, посочи Стоянов.

Пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде изградена в местността „Боруна”. Тя е проектирана за пречистване на всички отпадъчни и канализационни води на град Сандански, както и на село Поленица от съществуващата смесена система за канализационни и дъждовни води. Техническите и екологични параметри на пречиствателната станция отговарят на съвременните изисквания във ВиК отрасъла, заяви Атанас Стоянов.

В Благоевград пък кметът Румен Томов обяви, че има намерение догодина да направи общинско ВиК предприятие, за да не бъде зависим от държавното. Той заяви още, че ще реконструира 11 улици в централна градска част и ще смени водопровода, който не е подменян от над половин век и авариите са чести.

Коментари

Задължително поле