Санкции за 11 000 лв. е наложила община Велико Търново на сметосъбиращата фирма

Снимка: Архив

Санкции за 11 000 лв. е наложила община Велико Търново на сметосъбираща фирма „Нелсън” за 2018 година. Това съобщи кметът Даниел Панов в отговор на питане от общинската съветничка от БСП Валерия Дончева, касаещо проблемите със събирането и извозването на битови и строителни отпадъци.

Според кмета нарушенията на фирмата са били инцидентни и санкциите са наложени след граждански сигнали. Проблемът с недобросъвестното отношение на жители на общината, обаче, продължава. След санирането е започнал масов ремонт и на апартаментите, а строителните отпадъци, вместо на сметището в Леденик, където до 1 куб.м изхвърлянето е безплатно, хората ги оставят до контейнерите за битова смет. Същото е положението и с едрогабаритните и текстилни отпадъци, които трябва да се предадат на сметището в Шереметя. Там реверансът е до 3 куб.м, но въпреки това и те се хвърлят при битовата смет.

„Злоупотреби има и от жители на Шереметя, които изхвърлят на сметището нерегламентирани отпадъци. За съжаление, го правят в тъмната част на денонощието и до момента са наложени само два акта.” – каза Панов.

При сметосъбирането във Велико Търново пък често проблеми създават паркирани автомобили.

В общината са разположени 1 300 контейнера тип „Бобър”, 1 650 кофи от 110 литра и над 1 200 кофи от 240 литра.

Според Валерия Дончева процедурата е твърде сложна за гражданите, които искат да си изхвърлят отпадъците на сметището на Шереметя или на Леденик. Затова тя призова общината да я опрости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони