“Сармат” и “Посейдон” вдъхват тих ужас в американския елит

Няма защита срещу тези руски оръжия

Ядрената бойна глава на подводния дрон е с капацитет от 2 мегатона тротил

Ракетата достига 18 хиляди километра и може да заобиколи противоракетната отбрана

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов заяви, че Вашингтон е сериозно загрижен за последните руски разработки в областта на стратегическите нападателни оръжия: „Те наистина не харесват „Посейдон“, съвсем не харесват „Сармат“ и на всички срещи, които имаме, има представители на академичните среди, постоянно ни се казва, че в бъдещо споразумение за контрол на въоръженията тези посейдони трябва да бъдат забранени, а използването на сармати трябва да бъде ограничено и т. н.“

Перспективната ракетна стратегическа ракетна система на силозно базиране РС-28 „Сармат“ трябва да замени съветския комплекс Р-36М „Воевода“ (по класификация на НАТО - SS-18 Satan) в Ракетните войски със стратегическо предназначение. Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ се състоя на 20 април 2022 г.

МБР „Сармат“ има уникални характеристики. Достига 18 хиляди километра, което дава възможност да се удари континенталната част на Съединените щати както през Северния, така и през Южния полюс. Така тази ракета може да заобиколи позиционните райони на американската противоракетна отбрана. А Вашингтон не може да си позволи да създаде система за кръгова противоракетна отбрана в континенталната част на Съединените щати нито физически, нито финансово.

Втората основна уникална характеристика на МБР „Сармат“ е масата на полезен товар - 10 тона. Ракетата има множествена бойна глава с 10-15 бойни глави за индивидуално насочване, всяка от които има капацитет от 750 килотона тротил.

В допълнение, тази междуконтинентална балистична ракета може да бъде оборудвана с хиперзвуковите планиращи бойни глави „Авангард“, вероятно в количество от три броя. Тази бойна глава може да достигне скорост до 27 Маха (33 хиляди километра в час).

Почти невъзможно е да се свали бойната единица „Авангард“, тя маневрира по непредвидима траектория. МБР „Сармат“, във варианта, оборудван с Aвангард-и, лети по по-плоска траектория, което прави възможно нанасянето на удари навсякъде по планетата в рамките на 30 минути след изстрелването.

По мнението на руските военни експерти само две ракети и Великобритания я няма.

По думите на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, изпитанията на руската стратегическа ракетна система „Сармат“ първите серийни ракети се планира да бъдат пуснати на бойно дежурство в края на есента на 2022 г.

„Посейдон“ пък е океанска многоцелева система. Тя включва четири атомни подводници, носещи ядрени подводни дронове „Посейдон“.

Подводният дрон „Посейдон“ е торпедо с ядрен двигател. Благодарение на това Посейдон може да достигне скорост до 200 километра в час под вода, а обхватът на унищожаващото му действие достига 10 хиляди километра. Торпедото може да се гмурка на дълбочина до един километър. Ядрената бойна глава на дрона е с капацитет от 2 мегатона тротил.

Една атомна подводница носи шест торпеда. Общо се планира да има четири такива подводници на въоръжение. Две ще бъдат в Тихоокеанския флот и две - в Северния флот.

Първата подводница-носител на дронове „Посейдон“ е атомната подводница със специално предназначение „Белгород“ от проект 09852. Тя беше спусната на вода на 23 април 2019 г. и в момента е на изпитания. Прехвърлянето на тази подводница на Тихоокеанския флот е планирано за следващите месеци.

Процесът на бойно използване на подводния дрон Посейдон е: ядрено торпедо се доставя от подводница-носител до мястото на изпращане, след което торпедото се потапя на дълбочина до 1 километър, което е по-дълбоко от максималната дълбочина на действие на торпедните оръжия с 350-400 метра и започва своето действие.

Невъзможно е да се отблъсне удар на „Посейдон“. Едно ядрено торпедо може да удари цялата авионосна група около самолетоносача. Според чуждестранни експерти взривяването на 2 мегатонна ядрена бойна глава под вода може да предизвика радиоактивно цунами с вълни с височина до 90 метра, което да се разпространи дълбоко в територията и да я направи необитаема в продължение на много години. Няма защита срещу това руско оръжие.

Очевидно е, че уникалните бойни характеристики на „Сармат“ и „Посейдон“ вдъхват тих ужас в американския елит. Неговата ахилесова пета е повишената загриженост за личната им безопасност. Следователно загубата на чувство за лична сигурност се възприема изключително болезнено. Заради това има много силен интерес към забраната на „Посейдон“ и ограничаване на използването на „Сармат“. Системата „Посейдон“ позволява и превантивен ядрен удар. Това, между другото, все още не е обсъждано в откритата преса. Съединените щати обаче са наясно с това.

Нито космическите, нито наземните елементи на системата за ранно предупреждение могат да проследят началото на движението към целта на ядрено торпедо в световния океан на дълбочина от един километър. Съответно в случая с „Посейдон“ системата за предупреждение за ракетна атака е напълно безполезна. Ударът на „Посейдон“ ще бъде известен едва след като вече се е случил и тогава ще бъде твърде късно.

И „Сармат“, и „Посейдон“ след разгръщането им ще висят като дамоклев меч над Съединените щати и техните съюзници. Смята се, че за Русия това е доста благоприятна ситуация, тъй като ще държи НАТО в напрежение, за да се придържа блокът към определена рамка на поведение.

Друга причина за желанието на Вашингтон да ограничи „Сармат“ и да забрани „Посейдон“ е сериозното изоставане на САЩ в модернизирането на стратегическия си ядрен капацитет. Американското инженерно училище не е в състояние да създаде такава междуконтинентална балистична ракета като „Сармат“.

В момента стратегическите настъпателни въоръжения на САЩ и Русия се регулират от договора START-3, който е удължен до 5 февруари 2026 г. Дали обаче такова споразумение ще бъде сключено след тази дата, не е известно.

(От поглед.инфо)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения