Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Горивата поевтиняха с 30 стотинки през март Цената на петрола не е била толкова ниска от 18 години

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Махалите изригват с COVID-19 до седмици Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 31 март 2020

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Сачева: Ще настоявам основната пенсия от НОИ да не бъде редуцирана с 20%, за да може втората пенсия да е по-висока

„Ще настоявам основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер. Това заяви социалният министър Деница Сачева при посещение в Банско. Тя се срещна в курортния град със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации.

Министър Сачева заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато:

„Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове. Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ. Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане“, поясни Сачева.

На срещата най.много въпроси бяха насочени към нея за услугите за възрастни хора с увреждания и за интегрирането на социалните и здрави услуги.

С колегите в Министерството на здравеопазването имаме принципно споразумение, че през следващия програмен период трябва да бъдат насочени повече средства за изграждане на хосписи, посочи социалният министър. Това е една тема, която касае сериозно темата за социалните услуги, особено когато говорим за възрастни хора с деменция, с различни психични разстройства, допълни Сачева.

В тази връзка министърът наблегна на необходимостта обществото да се обедини около Стратегията за развитие на човешките ресурси в социалния сектор. Очакванията към него са огромни, но инвестициите по отношение на хора все още не са равностойни по отношение на инвестициите в инфраструктура, допълни Сачева.

Тя посочи, че в следващите години трябва да се говори не само за развитие на професията социален работник, но и за промяна в учебните планове и програми. Обмисля се възможност социалните дейности да се изучават още в средното образование, тъй като за част от професиите, които могат да се изпълняват в социалния сектор не е необходимо висше образование.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.