САЩ: Берлин да изпълнява ангажиментите по "Северен поток-2"

САЩ очакват всяко бъдещо германско правителство да изпълни ангажиментите, поети от Берлин като част от споразумението с Вашингтон за газопровода "Северен поток-2". Това заяви на специален телефонен брифинг за журналисти високопоставен представител на Държавния департамент.

"Наистина виждаме това като първа стъпка в интензивни усилия за подкрепа на енергийната сигурност и устойчивост на Украйна и очакваме с нетърпение да работим със следващото германско правителство, което да изпълнява ангажиментите, които те поеха сега", каза тя.

"Северен поток-2" е една от спорните теми в отношенията между Вашингтон и Берлин. Германските власти многократно са заявявали, че считат за необходимо да завършат изграждането на газопровода. Този проект се счита за икономически в Берлин, но те настояват Украйна да запази ролята на транзитна държава. Вашингтон се противопостави на строителството и се опита да блокира проекта. В сряда беше официално съобщено, че е постигнато споразумение между САЩ и Германия за „Северен поток-2“.

По-рано германското външно министерство публикува текста на сделка със САЩ относно прилагането на "Северен поток-2". Вашингтон заключи, че санкциите няма да спрат изграждането на почти напълно завършен газопровод. В същото време САЩ си запазиха правото да предприемат действия в отговор на „използването на енергията от Русия като геополитическо оръжие в Европа“ и „агресията срещу Украйна“. Германия също ще трябва да предприеме "бързи действия" на национално ниво и "да настоява за ефективни действия на ниво ЕС", се казва в текста.

Руската страна многократно подчертава, че „Северен поток-2“ е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка