“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

САЩ вдигат митата за вноса на самолети от ЕС

От 18 март Вашингтон вдига митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, гласи съобщение на търговския представител на САЩ, цитирано от БГНЕС. В него се казва също, че САЩ са все така открити за разрешаване на спора чрез преговори.

Търговските отношения между САЩ и ЕС се намират в не най-доброто им форма. САЩ, например, наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция – 25% и 10% съответно. ЕС въведе ответни мита.

През май 2018 г. Световната търговска организация (СТО) окончателно отсъди, че признава за незаконно субсидирането на „Еърбъс” от държави в ЕС, което ощетява американския концерн „Боинг”. Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри на СТО за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. СТО разреши на САЩ да въведе мита спрямо годишния вноса от ЕС в обем на $7,5 млрд. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн „Еърбъс”. На свой ред Еврокомисията заявяваше, че в паралелен случай, засягащ подкрепа за „Боинг”, ще представи в СТО иска да въведе контрамерки срещу американска продукция. Тогава се уточняваше, че ЕС е готов за търсене на мирно регулиране на въпроса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.