САЩ включиха в санкциите 12 руски компании

Министерството на търговията на САЩ въведе ограничения срещу 12 руски компании, които, според Вашингтон, действат в разрез с интересите на националната сигурност на Съединените щати, съобщи ТАСС. Не се посочва точната дата, на която ще влязат в сила рестрикциите.

В черния списък на ведомството влизат компаниите „Аерокомпозит“, „Дайвтехносървис“, Научно-производственото предприятие (НПП) „Гамма“, научно-изследователския институт „Вектор“, компания Nilco Group, Обнинското научно-производствено предприятие „Технология“, научно-производственото предприятие за подводни технологии „Океанос“, конструкторско бюро „Авиадвигатель“, група компании „Инфотекс“, компании „Сайрус Системс“, научно-производствената корпорация „Системьi прецизионного приборостроения“ и Воронежкия НИИ „Вега“.

За тези организации вече ще действа т.нар. презумпция за отказ на продажба на американска продукция с двойно назначение за тях.

Според САЩ, научно-изследователския институт „Вектор“, НПП „Гамма“, компания „Сайрус Системс“ и група компании „Инфотекс“ предполагаемо са „способствали дейността на злонамерени руски субекти в киберпространството“.

Що се касае до компания „Дайвтехносървис“ и научно-производствени предприятия за подводни технологии „Океанос“, те са попаднали под санкциите за „доставка на оборудване и оказване на поддръжка на Военноморския флот (ВМФ) на Русия“.

Останалите организации са включени „за поддръжка на руския военен аерокосмически отрасъл“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка