САЩ заменят Русия в газовите доставки за ЕС

Вашингтон се ангажира за 15 млрд. куб. м тази година

Създава се обща работна група за намаляване на зависимостта от Русия

Ще се наложи изграждане на допълнителни хранилища

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции.

Американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха също така, че ще бъде създадена специална работна група, която да координира усилията занамаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива.

“Договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия”, каза американският държавен глава в Брюксел. Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия.

За изпълнението на плановете ще е необходимо изграждането на нови газови хранилища на територията на Европа и цялостно осъвременена газопреносна инфраструктура.

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да подсигури, че те ще могат да получат още около 50 млрд. куб. метра втечнен природен газ поне до 2030 година, сочи документ, предоставен от Белия дом.

Тъй като американските заводи за втечнен природен газ произвеждат с пълен капацитет, според анализатори по-голямата част от допълнителния газ за Европа ще трябва да бъде износ, предвиден първоначално за други части на света.

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън.

По думите ѝ блокът ще увеличи вноса на американски втечнен природен газ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа иска да се откаже от руските горива, за да не финансира повече “този ужасяващ конфликт” (б. р. - в Украйна). Тя също така заяви, че ЕС отказва да плаща за руския газ в рубли и определи нареждането на Владимир Путин за това като “шантаж и опит да се заобиколят санкциите” наложени от Запада срещу Русия.

ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на Белия дом.

В рамките на деня бе съобщено, че като част от официалната му визита в Европа, американският президент Джо Байдън ще има среща с украински бежанци близо до полско-украинската граница край град Жешов, който е на по-малко от 80 км от границата с Украйна. В рамките на визитата си в Полша, Байдън ще се срещне и с американски военнослужещи, разположени на полска територия, като част от засиленото присъствие на НАТО.

В отговор на обръщението пред Съвета на ЕС 

Орбан към Зеленски: Помощта не е в наш интерес 

“Виктор, трябва да решиш веднъж завинаги в кой лагер се намираш”, каза още Зеленски (вляво) на Орбан във видеообръщението към лидерите на ЕС.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който се превърна в обект на критики от страна на украинският президент Влодимир Зеленски, по време на видео-обръщението му към лидерите на страните членки на ЕС, затова че отказва да се включи в инициативите за въоръжаване на Украйна заяви в официална позиция че всякакви крана мерки като оръжийни доставки и засилване на санкциите срещу Русия “противоречат на интересите” на Унгария, предаде АФП.

“Унгария иска да остане извън тази война и няма да позволи прехвърлянето на оръжия към Украйна”, заяви Виктор Обран, цитиран от говорителя си Золтан Ковач. Международните наблюдатели припомнят, че от началото на руската инвазия в Украйна, Будапеща приема всички търсещи убежище украински бежанци, но заяви позиция, че няма да позволи прехвърлянето на смъртоносни оръжия през своя територия към Украйна, с която дели обща граница.

“Чуй ме, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?”, се обърна към унгарският премиер във видео-обръщението си към лидерите на ЕС в четвъртък вечерта украинският президент Влодимир Зеленски.
“Трябва да решиш веднъж завинаги в кой лагер се намираш”, каза още Зеленски като призова властите в Будапеща, крайно зависими от енергийни доставки от Русия, да прекратят всякакви търговски отношения с Москва.

“Да затворим крановете за (б. р. - руски) петрол и газ означава да накараме всяка унгарско семейство да плати цената на войната. Това е нещо, което не може да си позволим каза още Виктор Ковач, говорителят на унгарският премиер, който е изправен пред доста оспорвани парламентарни избори на 3 април. Лидерът на унгарската опозиция Петер Марки-Зай коментира, че обръщението на Влодимир Зеленски към Виктор Обран демонстрира “изолацията”, в която се намира премиерът на Унгария, който се смята още за “последният съюзник на Владимир Путин в ЕС и НАТО”.

По-рано тази седмица украинският вицепремиер Ирина Веречук обвини Унгария, че “тайно мечтае” да окупира Транскарпатия, гранична зона между двете страни, разположена в западните части на Украйна и със сериозно присъствие на унгаро-езично население. Откъснато от останалата част на Украйна посредством източната част на Карпатите, този регион е под контрола на Будапеща до Първата световна война. 

Разменяна между държавите, територията е интегрирана към Украйна през 1991 г., след обявяването на независимостта на страната. Посолството на Унгария в Киев нарече коментарите на Веречук “необосновани и обидни”.

Кремъл оценява загубите на Киев в десетки хиляди

Москва призна за над 1350 загинали военни в Украйна

Украинските войски продължават контраатаката край столицата

Руските въоръжени сили започнаха преди два дни тактическо отстъпление с цел прегрупиране, преди щурм срещу Киев, което по наблюдение на специалисти се използва успешно от украинската армия, за да си върне позиции край столицата.

“В хода на специалната военна операция” на руската армия в Украйна силите на Кремъл до момента са загубили 1 351 военнослужещи, а над 3 820 са били ранени в сраженията. Това обяви на официална пресконференция в Москва началника на главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Сергей Рудской. Според него на фона на руските загуби, въоръжените сили на Украйна са загубили над 30 000 души по различните фронтови направления. По данни на руското военно командване в началото инвазията украинските въоръжени сили са се състояли 260 200 военнослужещи, като за месец сражения загибуте им се изчисляват на над 14 000 души “безвъзвратно загубени” и около 16 000 в “санитарен режим”.

Според генерал Рудской на територията на Донбас, където въоръжените милиции на признатите от Москва Донецка и Луганска народни републики се сражават с “въоръжените сили на Украйна, националната гвардия и националистките батальони”, силите на Киев са загубили 16 000 военнослужещи, “което представлява около 26% от целия им личен състав” от 59 300 души в това направление.

Руските медии цитират и официално изявление на президента Владимир Путин по време на среща с интелектуалци в петък, според когото “в рамките на специалната операция в Украйна руските военнослужещи се сражават рамо до рамо, поддържат се един друг и като братя прикриват с телата си едни други от куршумите”.

Изнесените официални данни от Москва противоречат на тези на украинското военно командване, от където настояват, че от началото на нашествието в Украйна са били ликвидирани над 16 000 руски военнослужещи. Според данни на Пентагона и британското министерство на отбраната руските загуби за най-малко 7 000 души, припомнят международните наблюдатели.

Междувременно бе съобщено, че около 20 хиляди души са успели да напуснат град Бориспол, който се намира близо до едноименното международно летище на Киев, съобщи кметът Володимир Борисенко. Той призова всички жители на околните села да се евакуират, за да улеснят украинската армия в борбата є с руските войски в района.

По данни на британското разузнаване украинската армия е успяла да си върне контрола над няколко града и защитни позиции на 35 км източно от столицата Киев, включително над 80% от предградието Макарив. Руските въоръжени сили започнаха преди два дни тактическо отстъпление с цел прегрупиране, преди щурм срещу Киев, което по наблюдение на специалисти се използва успешно от украинската армия, за да си върне позиции край столицата.

Украинските власти съобщиха за две ракети ударили военна база край град Днипро и има големи разрушения, съобщи губернаторът на областта. Според руските военни при ракетно нападение на военен обект край Киев е било разрушено мащабно петролно хранилище на украинските въоръжени сили.

Като кладите на нацистите през 1930-е

Западът се опива да заличи руската култура, смята Путин

Искат да забранят руските писатели и книги

Западът се опитва да заличат една цяла хилядолетна култура, нашият народ, заяви Путин по време разговор с културни дейци

Руският президент Владимир Путин заяви по време на видео-конферентен разговор с руски културни дейци, че Западът се опитва да заличи руската култура, предадоха световните агенции.

“Днес те се опитват да заличат една цяла хилядолетна култура, нашия народ”, заяви Путин по повод анулирането на събития, свързани с руски творци в някои западни страни през последните седмици.
“По този начин те се опитват да забранят руските писатели и книги”, добави Путин.

Путин оприличи всичко това на аутодафетата, организирани от нацистите, предаде АФП.

“Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години извършиха такава кампания за унищожение на една нежелана за тях култура. Спомняме си за кадрите с изгаряни книги по площадите”, заяви Путин.

“Сега заличават от концертните афиши композиторите Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват руски писатели и техните книги”, допълни той.

Путин сравни кампанията срещу руската култура с отношението на Запада към авторката на книгите за Хари Потър Джей Кей Роулинг, която породи полемика с коментарите си за трансджендърите, коментира Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа