САЩ изоставиха в Афганистан преводача, който спаси живота на Байдън преди 13 години

Американските военни отказаха да евакуират семейството на афганистанеца, който веднъж спаси живота на сегашния шеф на Белия дом

Американските военни, бързащи да напуснат Афганистан, отказаха да евакуират семейството на преводача Мохамед, който участваше в спасяването на трима американски сенатори през 2008 г., включително и Джо Байдън.

Преди 9 години хеликоптера с Джо Байдън, Джон Кери и Чък Хейгъл направи принудително кацане по време на буря в планините на Афганистан. Сенаторите пътуваха от Пакистан за Кабул, но лошото време им попречи да стигнат до там.

На помощ на високопоставените гости се притекоха войниците от 82-ра въздушнодесантна дивизия на САЩ. С тях беше преводачът Мохамед, който сега е принуден да се крие със своето семейство от талибаните, завзели властта в Афганистан, които виждат в него съучастник на американския режим.

Заради сътрудничеството с американските власти, животът на преводача и неговите близки е в реална опасност. Осъзнавайки това, той много преди това се опита да изведе жена си и четирите си деца от Афганистан, но бюрократичните забавяния не му позволиха да го направи. След като талибаните превзеха Кабул, Мохамед и семейството му отидоха на летището, но дори и тук го чакаше провал, защото американските военни се съгласиха да освободят само него, но не и съпругата и децата му.

„Здравейте, господин президент. Спасете мен и моето семейство. Не ме оставяйте тук“,- цитира думите на Мохамед Wall Street Journal. След като се появи публикацията в WSJ, говорителят на Белия дом Джени Псаки обеща да съдейства за евакуацията на Мохамед.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка