САЩ искат ЕС да изолира Иран

Федерика Могерини е настояла, че ЕС “ще продължи напълно да подкрепя ядрената сделка с Иран”.

Брюксел настоява на сделката с Техеран

Помпейо среща Путин и Лавров в Сочи утре

Лондон предупреждава за риск от въоръжен конфликт

Американският държавен секретар Майк Помпейо проведе в Брюксел изненадваща серия от срещи на високо равнище с министрите на външните работи на Германия, Великобритания и Франция, предадоха световните агенции.

Дипломатическата совалка идва, след като в края на миналата седмица Помпейо отмени предварително планирана среща с канцлерката на Германия Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас в Берлин. Основания за отмяна на официалната визита тогава не бяха посочени, но по протокол след участието си в заседанието на Арктическия съвет във Финландия в края на миналата седмица държавният секретар на САЩ трябваше да посети Берлин, Лондон и Гренландия. Вместо това Помпейо отмени визитата си в Германия и за сметка на изненадващо посещение в Ирак, преди да се върне в Лондон в петък миналата седмица.

Совалката на Майк Помпейо идва в момент на ожесточено напрежение в Близкия изток около развитието на ситуациите в Сирия, Ивицата Газа и Йемен, около ядрената програма на Иран и различните международни и регионални интереси намесени в тези конфликти, припомнят наблюдатели.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини е настояла преди срещата в Брюксел, че ЕС “ще продължи напълно да подкрепя ядрената сделка с Иран”, въпреки натиска, който САЩ се опитват да оказват. На подобна позиция е застанал и първият дипломат на Германия Хайко Маас, според когото при съществуващите обстоятелства Берлин няма основания да оттегли подкрепата си за действащото споразумение с Иран.

От своя страна британският външен министър Джереми Хънт заявил, че ситуацията създава допълнителен риск за въоръжен конфликт между Иран и САЩ.

Срещата на Помпейо в Брюксел идва часове преди пренасрочените му разговори с президента на Русия Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров в Сочи, която предстои утре.

Техеран обяви миналата седмица, че се оттегля от част от клаузите в Международното споразумение за иранската ядрена програма, подписано през 2015 г., в отговор на серията решения на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за едностранно възстановяване на санкциите срещу Иран.

Коментари

Задължително поле