САЩ искат още факти за COVID-19

За да предотвратяваме в бъдеще такива кризи

Търсенето на истината трябва да продължи

САЩ не са доволни от проучването на обстоятелствата около разпространението на коронавируса, извършено от Световната здравна организация (СЗО) и настояват за продължаване на работата в тази посока, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции, след разговорите му с австралийския външен министър Марис Пейн.

Не сме доволни от първоначалното разследване. Поддържаме продължаване на разследването, за да се изясни какво е станало с COVID-19. Това е много важно, защото трябва да разберем какво се е случило, ако искаме да разполагаме с по-добри възможности да предотвратяваме това в бъдеще, каза Блинкен.

Според американския държавен секретар продължаването на разследването е необходимо също за укрепване на световната система за здравеопазване, за да се гарантира предотвратяване, идентифициране и намаляване на щетите при бъдещи пандемии.

През март беше публикуван доклад на международна група експерти от посещението им през януари-февруари в Китай за проучване на произхода на коронавируса. Специалистите обаче не стигнаха до еднозначен извод, припомнят международните наблюдатели.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка