САЩ искат смяна на властта във Венецуела

Снимка: Архив

Кампанията срещу Мадуро се засилва

Хавана осъди офанзивата срещу Каракас

Администрацията на Доналд Тръмп даде мощна подкрепа на призивите на венецуелската опозиция за смяна на властта в латиноамериканската страна, дни след като президентът социалист Николас Мадуро започна втория си 6-годишен мандат, предаде АП. Мадуро (56 г.) бе избран през май на избори, бойкотирани от политическите му врагове, на фона на обвинения в машинации.

Председателят на контролирания от опозицията парламент Хуан Гуайдо (35 г.) обяви, че има право да стане временен президент и нарече държавния глава “нелегитимен узурпатор”. Гуайдо поиска нови избори и призова сънародниците си към протест на 23 януари - годишнината от масовото въстание срещу диктатора Маркос Перес Хименес през 1958 г.

“Време е да започне преход към ново правителство” във Венецуела, настоя Държавният департамент на САЩ. Сходно становище публикува и съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Новото бразилско правителство на президента Жаир Болсонаро пък обяви в събота, че признава Гуайдо за президент на Венецуела.

По-рано Организацията на американските държави (ОАД) също подкрепи опозиционера, като 17 латиноамерикански страни, САЩ и Канада осъдиха “нелегитимното правителство” на Мадуро. В гневна реакция Хавана нарече ОАД “министерство на колониите на САЩ”. Освен от Куба, социалистът Мадуро е подкрепян от левите правителства на Боливия и Никарагуа.

Коментари

Задължително поле