САЩ между Стената, трансджендърите и импийчмънта

Сградата на Пентагона

Какво пречи да се приеме бюджетът за отбрана на Америка

Министерството на отбраната закрива програми и отказва нови самолети

Камарата на представителите и Сенатът на Конгреса на САЩ не могат да се споразумеят за проектозакона за бюджета на страната за отбрана, който трябва да бъде около $ 738 млрд. Споровете между двете камари на парламента са свързани с редица остри въпроси, в които републиканците и демократите се разминават.

Последният законопроект на бюджета за отбрана бе одобрен за фискалната година преди 1 октомври и сега ведомството работи под временно финансиране вече почти два месеца. По-нататъшното забавяне на бюджета ще замрази изграждането на военни съоръжения, плащанията на заплати и ще забави обслужването на армията.

И двете камари на Конгреса имат собствено виждане за законопроекта. Демократическата партия има мнозинството в Камарата на представителите и не са съгласни с републиканците, които контролират Сената. Преговорите за бюджета за отбрана трябваше да приключат в средата на ноември, но законодателите все още не могат да се споразумеят.

Девет основни противоречия. Основният спор е по инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп, подкрепена от републиканците и това е стената на границата с Мексико. Тръмп в началото на есента инициира отпускането на $ 3,6 млрд. от бюджета на Пентагона и със законопроекта за бюджет за 2020-а той очаква да получи $ 8 млрд.

Законодателите настояват за включване в законопроекта за бюджета за отбрана разпоредби, които да забранят използването на средствата за отбрана за изграждането на Стената на Тръмп. Републиканците в Сената отказват да приемат тези изменения и така лишават проекта на президента на САЩ от финанси.

Стената е построена при президента Джордж Буш-младши, но с големи дупки и тези участъци все още не са затворени. Тръмп предлага да се завърши изграждането на стената, но проблемът е в ландшафта, който увеличава цената на проекта.

Решението на президента да създаде Космически сили също предизвиква противоречия. Според плана на Тръмп тази структура трябва да бъде като част от Министерството на ВВС на САЩ, но Камарата на представителите и Сенатът гледат на тази инициатива различно.

Долната камара предлага да се разделят ВВС на два вида въоръжени сили: авиация и космическа. Горната е за организирането на отделни космически сили, но без пренаписване на федералните закони за официалното създаване на нов военен клон. И двете предложения обаче не отразяват това, което Тръмп поиска.

Законодателите също не могат да се споразумеят и за така наречения данък за вдовици, който е свързан с обезщетението на съпругите на починалите военни. В САЩ има две програми за обезщетение на семейства на военни - програмата DOD на МО и програмата VA на отдела по въпросите на ветераните. Първата обезщетява семействата на загиналите при изпълнение на военните им задължения. Втората включва и част от разпоредбите на програмата DOD, но също така помага на ветераните от войните.

При това сумата по програмата VA намалява плащанията по DOD и например, ако семейството на военния трябва да получи $ 2000 от МО и $ 500 от отдела на ветераните, то общо ще получи само $ 2000. Именно това намаление на обезщетението се нарича „данък вдовица“. Камарата на представителите предлага да се отделят $ 5,7 млрд. от бюджета на САЩ за осигуряване на обезщетение на семействата на военните, а Сенатът е уверен в необходимостта от промени, но не е съгласен с инициативата на Долната камара.

Спор има и по ситуацията, свързана с използването на химикали, съдържащи перфлуороалкилови съединения (ПФАС) във военните бази на САЩ. Демократите в Камарата на представителите призовават за ограничаване на разпространението на ПФАС, за да се спре замърсяването на водата на военните съоръжения в САЩ, но републиканците в Сената отказаха да включат тези разпоредби в законопроекта за бюджета за отбрана.

Републиканците и демократите не могат да се споразумеят и по въпроси, свързани с ядрените оръжия. Камарата на представителите е против финансирането на варианта с ниска мощност на бойната глава W76-2 за подводници, което ще спести почти $30 млн., а Сенатът е против това изключване и настоява за необходимостта от нови разработки.

За демократите критичен въпрос е и защитата на правата на транссексуалните в армията на САЩ.

Камарата на представителите иска да отмени указа на Тръмп за ограниченията за приемане на транссексуални хора, като демократите твърдят, че разпоредбите на закона нарушават правата на малцинствата, но републиканците в Сената не споделят техните притеснения.

Последният спорен момент е около доктрината „Ферес“, демократите искат да включат разпоредби в бюджета за отбрана, които ще позволят на военните да съдят правителството за медицинска небрежност по време на службата. В момента тази доктрина осигурява имунитет на армията в случай на деликатни съдебни дела, заведени срещу нея. Републиканците обаче не виждат необходимост от промяна.

Ситуацията около бюджета за отбрана е наистина в безизходица. Освен това демократите са готови да одобрят бюджет от $ 733 млрд., който е с $ 5 млрд. по-малък от заявения от Белият дом.

Засега страните не са се отказали от преговорите и търсенето на компромисни решения. Демократите предлагат на републиканците да направят отстъпки по въпросите на ПФАС, ако искат споразумение за Стената на Тръмп или за космическите сили.

Републиканците са по-радикални и подготвиха орязан вариант на законопроекта, в който по принцип елиминираха спорните въпроси и разчитаха на първоначалната цифра от $ 738 млрд. В тяхното предложение са включени мерки, необходими за продължаване на функционирането на американската армия и позволяващи безпроблемното функциониране на най-важните програми.

По-конкретно, законопроектът включва и специалните плащания на военнослужещите под формата на различни бонуси за вербуване, обезщетения за цивилните в зоната на бойните действия и преференции за специални видове войски. В документа е гарантирана подкрепата за операциите на американската армия в Близкия изток и Афганистан.

В републиканския законопроект е отчетена необходимостта от купуване на F-35 за ВВС, а също така включва разпоредби за различни продукти за поддържане на изтребителите. Освен това се подкрепя изграждането на американски военни съоръжения в чужбина - разширяването на базата в Сингапур.

Компромисния вариант може да е единственият изход, ако страните не са в състояние да се споразумеят за основната версия на документа. Но демократите могат да го игнорират, което ще доведе американската армия към временно финансиране до одобряването на бюджета.

Борбата за бюджета винаги е политика и вътрешнополитическата борба винаги е свързана с нея. Но за демократите сега не им е до бюджета. Те са обсебени от импийчмънта на Тръмп.

Превод за „Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле