САЩ намаляват бойците си в Африка

За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Пентагонът се провали на първия си одит

Американската армия ще изтегли стотици войници, ангажирани с контратерористични операции в Африка, през следващите няколко години, за да се съсредоточи върху засилващия се стремеж на Пентагона към противопоставяне на заплахите от Китай и Русия, предаде Ройтерс.

По-рано тази година US военните поставиха Пекин и Москва в центъра на новата национална стратегия за отбрана в завой на приоритетите, след като повече от 15 години фокусът бе върху борбата с ислямски екстремисти.

Пентагонът разполага със 7200 души персонал в Африка, който ще бъде намален с около 10 процента, съобщи Кендис Триш, говорителка на военното ведомство. Според нея тази стъпка няма да се отрази на действията срещу екстремистки организации в страни като Сомалия, Джибути и Либия. Анонимен източник уточни, че редуцирането на бойци може да засегне Кения, Камерун и Мали през следващите 3 г.

Новината за прехвърляне на фокуса върху Китай и Русия идва, след като тази седмица бе публикуван доклад на спецкомисия, предупреждаващ, че САЩ може да изгубят потенциален конфликт срещу Москва или Пекин, въпреки в пъти по-големия си бюджет за отбрана.

Днес стана ясно, че Пентагонът се е провалил на първата си пълна финансова проверка на разходите за оръжейни системи, военен персонал и недвижимо имущество. “Провалихме се, но не сме и очаквали друго”, каза зам. военният министър Патрик Шанахан. “Това бе одит на организация за 2,7 трилиона долара, така че фактът на самата проверка е сам по себе си значителен”, подчерта той. Шанахан обаче не поясни каква сума липсва от сметките на ведомството му, според резултатите от проверката. Не е ясно какви ще бъдат последствията от това, нито какви мерки ще бъдат взети за по-добър финансов надзор.

Според експерти ще минат години, докато Пентагонът балансира сметките си.

ASIA: U.S.-Chinese rivalry in Asia

Коментари

Задължително поле