САЩ обвиниха офицери от руските спецслужби и хакери за атаката срещу "Яху"

Американските власти обвиниха двама офицери от Федералната служба за сигурност (ФСС) и хакери, "наети от руснаците", за кибератаката срещу "Яху" през 2014 г., когато бяха откраднати данните на около 500 милиона потребители на портала. Това обявиха представители на министерството на правосъдието на САЩ на пресконференция във Вашингтон.

Обвиненията включват хакване, електронна измама, кражба на търговски тайни и икономически шпионаж, уточнява "Вашингтон поуст".

Според изданието обвинените офицери от ФСС са Дмитрий Докучаев и неговият шеф Игор Сушчин. Двамата работели за киберзвеното в службата, наследник на бившия КГБ.

Докучаев, когото "Вашингтон поуст" сочи и с хакерския ник Forb, бе арестуван през декември в Москва по обвинение в държавна измяна за предоставянето на информация на ЦРУ. Според медийни съобщения той се съгласил да работи за ФСС, за да избегне съдебно преследване заради измами с банкови карти.

Друг обвинен, според "Вашингтон поуст", е Алексей Белан, който е в списъка на най-издирваните киберпрестъпници. Бил е обвиняван за атаки срещу три технологични фирми в Невада и Калифорния през 2012 и 2013 г. Известно време прекарал в гръцки арест, но с помощта на властите успял да се върне в Москва.

Обвинен за хакерство е и Карим Баратов - роден в Казахстан, но с канадско гражданство. Той е бил арестуван в Канада във вторник.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка