САЩ обвиниха Китай в "геноцид" срещу уйгурите

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Китай в извършване на "геноцид" и "престъпления срещу човечеството" срещу мюсюлманските малцинства в уйгурски автономен регион Синцзян, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано във вторник, най-висшият американски дипломат твърди, че е установил след внимателно проучване на наличните факти, че "зверствата и "геноцидът" в региона на Синцзян са извършени под ръководството и контрола на Китайската комунистическа партия".

"Нюрнбергските трибунали в края на Втората световна война преследваха извършители за престъпления срещу човечеството, като същите престъпления са извършени и в Синдзян“, заяви Помпейо.

Помпео добави: „Управляващите власти на втората най-голяма икономически, военно и политически държава на земята покзаха ясно, че осъществяват принудителна асимилация и евентуално заличаване на уязвима етническа и религиозна малцинствена група, въпреки че те едновременно се опитват да превърнат своята страна в глобален лидер и се опитват да създадат международната система по техен образ“.

Освен това напускащият поста си утре Помпео заяви, че след „март 2017 г. Китай е извършил престъпления срещу човечеството срещу преобладаващо мюсюлманските уйгури и други членове на етнически и религиозни малцинствени групи в Синцзян.

Според него, това включва „произволен затвор или друго тежко лишаване от физическа свобода на повече от един милион цивилни, принудителна стерилизация, изтезания на голям брой от произволно задържаните, принудителен труд и налагане на драконовски ограничения върху свободата на религията или убежденията, свободата на изразяване и свободата на движение“.

Помпео покани и другите страни да се присъединят към САЩ в признаването на продължаващия геноцид и разкри, че е наредил на Държавния департамент да продължи разследването и събирането на информация за зверствата.

„Ако на Китайската комунистическа партия бъде позволено да върши геноцид и престъпления срещу човечеството срещу собствения си народ, представете си какво ще бъде насърчена да направи със свободния свят в не толкова далечното бъдеще“.

Китай е широко осъждан за комплекси в Синцзян, които той описва като „центрове за професионално обучение“, за да премахнат екстремизма и да дадат на хората нови умения, но които други наричат концентрационни лагери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка