САЩ осъждат "катастрофалното" предложение на Китай за Хонконг

Американският държавен секретар Майк Помпео порица днес Китай за предложеното от него законодателство за националната сигурност за Хонконг и го определи като произволно и катастрофално, предаде БТА.

"САЩ осъждат предложението за едностранно и произволно налагане на законодателство за националната сигурност на Хонконг", каза Помпео в изявление.

По думите му то може да се отрази върху благосклонното отношение на САЩ към района.

"САЩ настойчиво призовават Пекин да преразгледа своето катастрофално предложение, да спазва международните си задължения и да уважава високото ниво на автономия, демократичните институции и гражданските свободи на Хонконг, които имат ключово значение за запазване на специалния му статут съгласно американския закон", заяви той.

Великобритания очаква Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и е ангажирана да гарантира автономията на района, каза говорител на британския министър-председател Борис Джонсън.

"Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и очакваме Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и високото му ниво на автономия. Като страна по съвместната британско-китайска декларация Великобритания е ангажирана с поддържането на автономията на Хонконг и уважаването на модела една страна, две системи", заяви говорителят.

Коментари

Задължително поле