САЩ отрекоха да са постигнали сделка с Иран за размяна на затворници

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза днес пред държавната телевизия, че Иран и САЩ са постигнали сделка за размяна на затворници, но Белият дом отрече тази информация като я нарече "фалшива", предаде БТА.

Служител на Белия дом отрече достоверността на изявлението на Абдолахиан за сделката за размяна на затворници и добави, че САЩ са ангажирани с освобождаването на американците, държани в ирански затвори.

"Твърденията на ирански представители, че сме постигнали сделка за освобождаването на американски граждани, неправомерно задържани в Иран не отговарят на истината", каза говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Един от няколкото американци, държани в затвор в Иран, е Сиамак Намази, бизнесмен с двойно американско и иранско гражданство, който бе осъден през 2016 г. на 10 години затвор за шпионаж и сътрудничество с американското правителство.

Друг затворник, Емад Шарги, американски бизнесмен с ирански произход беше арестуван през 2018 г., докато работеше за инвестиционна компания, и също попадна в затвора в Иран. Още един американски затворник в Иран е природозащитникът Морад Тахбаз, който има и британско гражданство.

Ирански източници казаха за Ройтерс, че две държави от Близкия изток са посредничели за серия от непреки преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса за освобождаване на затворниците.

От години Иран се стреми да постигне освобождаването на повече от дузина иранци, намиращи се в американски затвори, включително седем души с двойно иранско и американско гражданство, двама иранци с разрешение за постоянно пребиваване в САЩ и четирима ирански граждани, които нямат статут на законно пребиваващи в страната, посочва Ройтерс.

Ислямската република, която държи в затвора десетки иранци с двойно гражданство и чужденци, е обвинявана от правозащитници, че ги арестува, за да издейства отстъпки от други държави - нещо, което Иран отрича, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка